Gazeteci Güleş açlık grevi ardından tedavi edilmiyor

Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde aralarında gazeteci Mehmet Güleş’in de bulunduğu 8 tutuklu daha önce girdikleri açlık grevinden sonra ortaya çıkan göz rahatsızlığı tedavi edilmiyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Ağustos 2019
  • 16:01

Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde yaşanan hak ihlalleri artarak devam ediyor. PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecritin kaldırılması talebiyle başlatılan açlık grevlerinin 26 Mayıs’ta sonlandırılması ardından eyleme katılan tutukluların tedavilerinde aksaklıkların devam ettiği belirtildi. Tutukluların bir bölümü revir tarafından hastaneye sevk edilmezken sevk edilenlere kelepçeli muayene dayatıldığı ve bu nedenle de tedavilerinin yapılmadığı aktarıldı. 

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, cezaevinde bulunan Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Mehmet Güleş, gönderdiği mektupla yaşadıkları ihlalleri iletti. 

Kelepçeli muayene dayatması 

Açlık grevi sonrasında gözlerinde görme problemi yaşadığını belirten Güleş, “Eylemden sonra yaklaşık 2 aydır gözlerimde rahatsızlık baş gösterdi. Bu rahatsızlık eyleme giren 8 kişide mevcut. Göz ağrımdan dolayıdır 2 aydır ne okuyabiliyor ne de yazabiliyorum. Bu rahatsızlıktan dolayı kampus hastanesine sevkimiz yapılmış olsa da bize dayatılan kelepçeli muayeneden dolayı tedaviyi kabul etmedik. Devam eden rahatsızlığımdan dolayı 2 kez revire çıktım ve yeniden sevkimin yapılmasını istedim. Ama doktorlar sevkimi yapmadı. ‘Hastanede kelepçeli muayene olursan sevkini yaparız’ diye şart koşuyorlar. Ben de her defasında reddettim. Mektubu yazdığım güne kadar sevkim yapılmadı. Anlayacağınız sağlık alanında hak ihlalleri aldı başını gidiyor” diye ifade etti. 

Hak ihlalleri devam ediyor

Güleş cezaevinde devam eden diğer hak ihlallerini ise şöyle sıraladı:

“* Haftalık kurs ve sohbet hakkından hiçbir şekilde yararlanamıyoruz.

* Kürtçe kitaplar hala verilmiyor.

* Kürtçe mektuplar ne veriliyor ne de gönderiliyor.

* Kitap sayımız hala 7 ile sınırlı.

* Evrensel gazetesi tatil günlerinde verilmiyor. Yeni Yaşam gazetesine abone olmamız 7 aydır kabul edilmiyor. 

* C-28 ve C-29 numaralı odaların üst katların elektriği arızalı olmasından dolayı akşamları karanlıkta geçiyoruz. 

* Diş rahatsızlığı olan tutuklular hastaneye sevk edilmelerine rağmen tedavi olmadan geri geliyor. Gerekçe olarak ise ya doktor olmaması ya da tedaviye vakit olmaması gösteriliyor. 

* Cezası 1 yılın altında olan ve denetimli serbestlik için infaz hakimliğine dilekçeyle başvuran tutuklulara yanıt verilmiyor. Yaklaşık 2 aydır başvuran 1 tutuklunun dilekçesine ne olumlu ne de olumsuz yanıt verilmedi. İnfaz Hakimliği’nin tek kelimeyle söylediği şey ise ‘Daha gerekçeli karar yazılmamış.’”