“Marmara hapishanelerinde açlık grevi eylemcilerine tedavi değil işkence yapılıyor”

Marmara Bölgesi Açlık Grevi İzleme Heyeti ve Marmara Kriz Koordinasyonu, açlık grevi ve ölüm oruçları sonrasında tedavi sürecinin değil işkence sürecinin işletildiğine dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Mayıs 2019
  • 15:21

Marmara Bölgesi Açlık Grevi İzleme Heyeti ve Marmara Kriz Koordinasyonu bugün İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında, açlık grevi ve ölüm orucunun bitirilmesinden sonra tedavilerde işkenceye varan aksamalar olduğuna dikkat çeken bir basın toplantısı yaptı.

Saat 12.00’de yapılan toplantıda ilk sözü Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı aldı. Tutsakların hastaneye götürülürken bile ring araçlarıyla kelepçeli olarak götürüldüğünü belirten Fincancı tedavi sürecinde bile kelepçelerin çıkarılmadığını, bunun bir işkence olduğunu ifade etti. Fincancı konuşmasının devamında tedavi sürecinde uygulanacak beslenme rejimine dikkat çekerek, bu sürecin takipçisi olmayı zorlayacaklarını vurguladı.

Tutsaklar tedavideki ihlaller nedeniyle açlık grevini bırakmadılar”

Fincancı’nın ardından söz alan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri açlık grevi ve ölüm orucunun bitmesinin bir rehavete yol açmamasına vurgu yaparak, tedavi sürecinde yaşananların daha fazla sürecin takipçisi olmayı gerektirdiğini ifade etti. Maraş’ta tedavi sürecindeki ihlallerden kaynaklı bir tutsak dışında tutsakların açlık grevini henüz bırakmadıklarına dair kendilerine bilgi geldiğini ifade etti.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nden avukat Sinan Zincir açlık grevinin bittiğinin tutsaklara bildirmelerinin bile ilk anda engellendiğini belirtti. Hekimlerin bazılarının işkenceye ortak olduğunu belirten Zincir bunlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. SES’ten Erdal Güzel ve İTO’dan Murat Ekmez tedavi sürecinde yer alan sağlık çalışanlarıyla işbirliği yapma önerilerini yenilediler.

Tutsaklar hapishaneye geri gönderiliyor, tedavileri yapılmıyor

Son olarak söz alan HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit raporu okudu. Hapishane idareleri, avukatlar ve aileler ile yapılan görüşmeler sonrasında alınan bilgilere dayanılarak hazırlanan raporda açlık grevi ve ölüm orucundaki tutsaklara yapılan müdahaleler şöyle paylaşıldı:

Maltepe 1 Nolu Hapishanesi’nde açlık grevinde bulunan mahpusların dün itibari ile hapishane revirine çıkarıldı. Bugün kampüs hastanesine sevkler yapıldı. Her iki kolunu da tam kullanamayacak derecede engelli Ersan Nazlıer’in durumu ağır.

Maltepe L 2 Hapishanesi: Mahpusların kampüs içindeki hastaneye sevklerinin yazıldı ancak henüz götürülmediler. Basit tıbbi tahlillerinin yapıldı ancak tam laboratuar tetkiklerinin yapılmadı. Sağlık durumu ağır olanların Kartal Devlet Hastanesi’ne sevk edileceği,

Silivri Hapishanesi: Açlık grevini sürdüren 176 mahpustan, ciddi sağlık sorunu bulunan 50 mahpus kampüs hastanesine gönderildi ve muayenelerinin ardından tekrar hapishaneye gönderildiler. Kalanlar revirde muayene edilerek diyet programına alındı ancak hiçbirisine tedavi başlanmadı. 2 kişi görme kaybı yaşadığı için tekrar doktora götürülecek.

Bolu Hapishanesi: Açlık grevinde bulunan 93 mahpustan 3’ünün hastaneye sevk edildiği, tümünün laboratuar tetkiklerinin yapıldığı, sonuçlarının İl Sağlık Kuruluna gönderildiği, İl Sağlık Kurulu raporuna göre hastaneye sevk edilip edilmeyecek olanların belirleneceği öğrenildi.

Ölüm orucunu sonlandıran, İbrahim Doğan,Ahmet Emin Eren ve Mustafa Taştan ile Şoreş Ölçen, Savaş Barik, Feciyi Roni Temizyüz ve Hüseyin Barsak’ın saglık durumlarında ciddi sorunlar bulunuyor.

Tekirdağ Hapishaneleri: Açlık grevini sürdüren toplam 141 mahpusu kardiyolog, psikiyatrist ve dahiliyeciden oluşan bir uzman hekim ekibi, hapishanede sağlık kontrolünden geçirdi ve verdikleri rapora göre hastaneye sevkler yapıldı. 25 mahpusun hastaneye sevk edildiği, Celal Beyazkaya adlı mahpusun hastaneye yatırılarak tedavisine başlandığı ve ardından diğer mahpuslar gibi hapishaneye geri gönderildi.

Ölüm Orucunu sonlandıran Reşat Özdil, Zeki Bayhan ve Yılmaz Yıldız’ın ciddi sağlık sorunları var.

Edirne Hapishaneleri: Açlık grevini sürdüren toplam 24 mahpus hapishaneye gelen uzman hekim heyeti tarafından muayene edilmeleri sonrasında, sağlık durumlarına göre hastaneye sevklerinin sağlanacak.

Düzce Hapishaneleri: Açlık grevini sürdüren toplam 12 mahpusun sağlık durumuna değil, tutuklu veya hükümlü olmalarına göre tedaviye yönlendirildikleri öğrenildi.

Tutuklu olanların hemen hastaneye sevk edildikleri, hükümlülerin ise ertesi gün sevk edildikleri, sadece bir mahpusa serum verilerek tedavi uygulandığı, diğer mahpuslara reçete yazılarak ve beslenmelerini düzenleyen diyet listesi verilerek hapishaneye geri götürüldükleri bildirildi.

Reçete edilen ilaçlar da, diyet listesine uygun beslenmeyi sağlayacak yiyecekler de hâlâ temin edilmedi.

Kandıra Hapishaneleri: Açlık grevini sürdüren toplam 64 mahpustan, 18’i SEKA Devlet Hastanesine sevk edildi. 2 kişi yatırılarak tedaviye alındı ancak diğerleri hapishaneye geri gönderildi. Sağlık durumlarına göre sevklere devam edileceği belirtildi. Yaşar Cinbaş, Muhammed İnal, Diyadin Akdemir ve Engin Kahraman ölüm orucunda bulunuyordu.

Bakırköy Hapishaneleri: Açlık grevini sürdüren toplam 29 mahpusun tıbbi takibi ile cezaevinde bulunan sağlık ocağındaki hekimin ilgilendiği, tüm mahpusların ilk kontrollerinin burada yapıldığı, serum verildiği, devlet hastanesine sevklerine ihtiyaç duyulmadığının söylendiği öğrenildi.

Ölüm Orucunu sonlandıran Zozan Çiçek, Şükran Aydın ve Nesrin Akgül, Şehadet Tekin’in bugün hastaneye sevki gerçekleşti.

Gebze Hapishanesi: Açlık grevini sürdüren toplam 33 mahpusun tamamının hastanelere sevk edildiği, ilk kontrollerinin yapıldığı, 13 mahpusun hastaneye yatırıldığı belirtildi.

Ölüm Orucunu sonlandıran Aslı Doğan ve Ardıl Çeşme ciddi sağlık sorunları yaşıyor.

Bandırma Hapishaneleri: Açlık grevini sürdüren toplam 139 mahpustan 5’inin hastaneye sevki yapıldı, 2’si hapishaneye geri gönderildi. T1’de bulunan mahpuslara çorba ve yumurta verildiği öğrenildi. Hapishane müdürünün ilk tedavinin hapishane revirinde yapılmasında ısrar ettiği ifade edilirken, mecbur kalındığında hastaneye sevklere onay verme eğiliminde olduğu, hastanedeki mahpus koğuşunun yetersizliğini buna gerekçe gösterdiği öğrenildi.

Ümraniye Hapishanesi: Açlık grevini sürdüren toplam 6 mahpusun tamamının hastaneye sevk edildiği, tetkik ve tedavilerinin yapıldığı ve ardından hapishaneye geri gönderildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul