Ermenistan ve Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ sorunundan patlak veren savaşa ilişkin dün Moskova’da görüşme gerçekleşti.
Rusya’nın arabuluculuğuyla Sergey Lavrov da dahil üç ülkenin dışişleri bakanlarının 10 saat süren yüz yüze görüşmesinin ardından “ateşkes” için anlaşmaya varıldığı açıklandı.
“Esaslı müzakereler başlıyor” iddiası
Sputnik’in haberine göre, bugün öğleden sonra saat 12.00'den itibaren ateşkes ilan edilecek. “İnsani yardım amaçlı olarak Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin arabuluculuğu ve kriterleri doğrultusunda esirlerin, tutsakların ve cenazelerin değişimi için ateşkes ilan edildi” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti, AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarının arabuluculuğuyla, çözümün ana prensipleri temelinde barışçıl bir çözüme mümkün olan en kısa sürede ulaşmak amacıyla esaslı müzakerelere başlıyor.”
Ortak açıklamayı gerçekleştiren Lavrov bölgedeki belirli ateşkes parametrelerinin ayrı ayrı kararlaştırılacağını ifade etti. Bununla birlikte açıklamada, tarafların Dağlık Karabağ konusundaki müzakere formatlarını değiştirmemeye kararlı olduklarına vurgu yapıldı. Azerbaycan Devlet Başkanı İ. Aliyev, dün müzakereler için Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da işgal ettiği bölgeden çekilmesi şartını öne sürmüştü.
Ateşkesle birlikte ihlaller
Ateşkesin başladığı saat 12.00'den itibaren, her iki taraf da "ihlal" bildiriminde bulundu. Ermenistan tarafından Savunma Bakanlığı Basın Sözcüsü Shushan Stepanyan açıklama yaptı. Açıklamada, “Azerbaycan askeri birimleri, saat 12:05’te Karakhambeyli adlı bölgeye saldırı düzenledi” denilerek saldırıyı durdurmak için uygun tedbiri alındığı öne sürüldü.
Azerbaycan tarafından da Savunma Bakanlığı, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla Ermenistan'ın ateşkesi ihlal ettiğini duyurdu. "Ermenistan ordusu ateşkese rağmen Ağdere-Terter ve Füzuli-Cebrail cephesinde saldırdı" denilen açıklamada, sivillere ateş açıldığı ileri sürüldü.
Minsk Grubu çözüm olmadı
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) güdümünde Dağlık Karabağ sorununa sözde çözüm amacıyla 1992 yılında oluşturulan Minsk Grubu, vadettiği “çözüm”e bir türlü ulaşamadı. 2002 yılında yapılan toplantıda 10 yılda “çözüm” için hiçbir yol kat edilemediği ifade edildi. 30 yıla yakındır geçen süreçte gerçekleşen Minsk Grubu toplantılarında, bölgedeki “gerilimi düşürme ve müzakerelere başlama” vaadinde başka sonuç üretilemedi.
Dünkü “anlaşmada” Minsk Grubu eşbaşkanları ABD, Fransa ve Rusya emperyalistlerinin, yeni müzakerelere arabuluculuk yapacağı öne sürülüyor. Bu ülkeler halihazırdaki çatışmaya son verilmesi için çağrı yapıp durdular. Ancak bunca yıldır soruna çözüm bulamadılar.
Emperyalistler ve Türk sermaye devletinin başında yer aldığı, bölgedeki çatışmaları körükleyen işbirlikçi devletler, Dağlık Karabağ’da da, Libya, Yemen, Suriye, Irak gibi çatışmaların sürdüğü diğer bölgelerde de kalıcı bir çözüm üretme olanaklarından yoksundur. Bölgedeki her türlü paylaşım kavgasına kalıcı olarak son verebilecek tek güç, bölgedeki işçi sınıfları ve ezilen halkların birliği ve kardeşliği olabilir. Bunun için de yağmacı, sömürücü kapitalist devletlere ve onların emperyalist efendilerine karşı ortak mücadeleyi yükseltmekten başka yol yoktur.