NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün öğlen saatlerinde Ankara’ya geldi. Bir heyetle Ankara’ya gelen NATO şefinin ilk durağı Dışişleri Bakanlığı oldu. Yanındaki heyetle birlikte sarayın bakanı M. Çavuşoğlu ile kapalı kapılar ardında görüşen J. Stoltenberg’in akşam saatlerinde AKP şefi T. Erdoğan’la görüşeceği belirtildi. Bu arada Milli Savunma Bakanlığı ile de görüşme yapması bekleniyor.
“Türkiye NATO için önemli”
Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından NATO şefi ile AKP’li bakan ortak basın toplantısı düzenlediler. Saray rejiminin Rusya’dan S-400 savunma sistemleri almasından hazzetmediklerini ‘yumuşak’ bir üslupla dile getiren J. Stoltenberg, ABD’nin bundan dolayı yaptırım uygulayabileceğini eklemeyi de ihmal etmedi.
Doğu Akdeniz’deki gerilime değinen NATO şefi, aygıtın iki üyesi arasında 7/24 açık olan güvenli bir çağrı hattı oluşturduklarını söyledi. Hem Türkiye’yi hem Yunanistan’ı çabalarından dolayı kutlayan J. Stoltenberg, temelde yatan olumsuzlukların görüşülmeye başlamasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Türk devletinin NATO’nun birçok saldırısına verdiği desteği takdir ettiğini ifade ederek şöyle konuştu; “Türkiye çok değer verdiğimiz müttefiktir, ortaklarla çok fazla koronavirüs desteğiyle mücadelemize destek vermiştir. Afganistan, Kosova ve Irak'ta da NATO'ya katkıda bulunuyor. NATO da Türkiye'ye katkıda bulunuyor.” J. Stoltenberg, bu ifadelerle Türkiye’nin suç ortaklığından duydukları memnuniyeti de dile getirmiş oldu.
“NATO’nun her saldırısına destek veriyoruz”
Basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, AKP-MHP rejiminin yayılmacı politikalarına NATO üyesi müttefiklerin yeterince destek vermemelerinden yakındı. Sermaye iktidarının NATO’nun saldırılarına destek verdiğini ifade eden M. Çavuşoğlu, Afganistan, Irak gibi ülkeleri yakıp yıkan NATO saldırısında misyon üstelendiklerini söyledi. Kraldan çok kralcı havalarına giren AKP’li bakan, NATO’nun Irak ve Afganistan’dan çekilmesinden rahatsız olduğunu ima etti.
NATO’nun desteğinden duydukları memnuniyeti dile getiren M. Çavuşoğlu, yine de müttefiklerinden daha büyük bir destek bekledikleri mesajını verdi. İdlib, Ermenistan, Doğu Akdeniz, Libya gibi sorunlu alanlarda daha büyük bir destek beklediklerini şefinin huzurunda dile getirdi.
Ziyaretin esas gündemi Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimin daha çok uzamasına engel olmak. Tabi bu vesileyle her iki ülkenin rejimleri de NATO’ya yeniden biat etme fırsatı yakalamış olacaklar. NATO şefi, Ankara’daki görüşmelerin ardından Atina’ya gidecek.
T. Erdoğan ve Savunma Bakanlığı ile yapılacak görüşmelerde de doğal olarak aynı gündemler konuşulacak. İç politika malzemesi bağlamında bazen emperyalist efendilerinin hoşuna gitmeyen laflar eden AKP-MHP rejiminin büyük başları, J. Stoltenberg’in huzurunda savaş aygıtı NATO’ya olan sadakatlerini dile getirme imkanı bulmaktan dolayı memnun görünüyorlar.