Eğitim Sen: Bu ablukayı dağıtacağız!

Öğretmenlik Meslek Kanununa dair MEB önünde açıklama yapmak isteyen Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin polis tarafından ablukaya alınması İstanbul’da protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Eylül 2022
  • 22:30

Öğretmenlik Meslek Kanununa dair MEB önünde açıklama yapmak isteyen Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin polis tarafından ablukaya alınması İstanbul’da protesto edildi.

Eğitim Sen İstanbul Şubeleri, İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelerek hem Ankara'da eğitim emekçilerinin yaşadığı polis saldırısını hem de öğretmenleri “uzman”, “başöğretmen” şeklinde kategorize eden Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin yönetmeliğin geri çekilmesi için basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Basın açıklamasını Eğitim Sen 4 Nolu Şube Başkanı Yurttaş Yıldırım okudu. Yıldırım, öğretmenlerin “60 yıllık hayalini gerçekleştirdik” diyerek pazarlamaya çalıştıkları ÖMK'nun hiçbir öğretmen tarafından kabul edilmediğini aktardı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun muhatabı olan öğretmenlerin iradesi dışında, onların hakları ve talepleri dikkate alınmadan hazırlandığına dikkat çeken Yıldırım şunları ifade etti:

“ÖMK eğitim emekçilerinin bütün eleştirilerine rağmen, iktidar tarafından yasalaştırılmıştır. Anayasa Mahkemesi süreci devam ederken yönetmelik yayınlanmış ve öğretmenlik kariyer basamakları sürecinin uygulamasına başlanmıştır. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin bir an önce bu haksız süreci durdurmaya yönelik olarak karar sürecini hızlandırmasını talep ediyoruz. Ayrıca sendikamız tarafından yönetmeliğin bütün maddelerine ilişkin Danıştay’a açılan iptal davası da kamu vicdanını yaralayacak eşitsizlikler ortaya çıkmadan bir an önce sonuçlanmalıdır.”

“Sınava da kariyer basamaklarına da karşıyız”

Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: 

“Tüm eğitim ve bilim emekçileri için, hiçbir ayrım yapılmadan yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşanabilir bir ücret düzenlemesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi çalışmasının ivedi biçimde yapılmasını istiyoruz. Eğitim emekçilerinin bu kanun ve yönetmelik kapsamında gerçekleştirilecek sınava da kariyer basamaklarına da karşıyız. Bu kanunun bir an önce iptal edilmesini, öğretmen emeğini değersizleştiren bu sürecin bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz. Ekonomik, sosyal, mesleki, özlük haklarımızla ilgili taleplerimiz, eleştirilerimiz ve önerilerimiz doğrultusunda demokratik ve katılımcı bir anlayışla hazırlanacak gerçek bir meslek kanunu istiyoruz. Eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesi sağlanmalıdır. Ekonomik krizin geldiği düzey ve enflasyon oranları dikkate alındığında bu rakamın komik denecek bir düzeyde olduğu açıktır. Gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalı ve eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesi sağlanmalıdır.”