Eğitim emekçileri dört bir yanda iş bıraktı

Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) başta olmak üzere; ekonomik talepler ile öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına karşı bir araya gelen eğitim emekçileri ülke çapında iş bıraktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Kasım 2022
  • 20:30

Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) başta olmak üzere; ekonomik talepler ile öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına karşı bir araya gelen eğitim emekçileri ülke çapında iş bıraktı.

Öğretmenleri unvanlara bölüp eşitsizlik yaratan Öğretmenlik Meslek Kanunu'na karşı oluşturulan Eğitim Sendikaları Güç Birliği, geçtiğimiz günlerde bir araya gelip 2 Kasım'da iş bırakma eylemi kararı almıştı.

Eğitim emekçileri sabah saatlerinde bulundukları okullarda grev pankartını astı. İş bırakma kararında ortaklaşan 14 eğitim sendikası, pek çok ilde eylemde ortaklaşamadı. Kocaeli, Manisa ve Antalya’da ortak eylemler yapılırken, Adana, Uşak, Batman, Bitlis, Bursa, Ordu, Denizli, Muğla, Aydın, Giresun, Ordu, Trabzon, Kırklareli, Lüleburgaz, Konya, Samsun, Sakarya, Mersin, Balıkesir, Eskişehir ve daha pek çok ilde Eğitim Sen’li emekçiler kent meydanlarında eylemler gerçekleştirdi.

Eğitim Sen adına yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunları Milli Eğitim Bakanlığı’nın gündeminde değildir. Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır. Taleplerimiz sadece ortak metne imza atan eğitim sendikalarının değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin talepleridir.”

Öğretmenlerin talepleri şöyle sıralandı:

“*19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,

*Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,

*Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,

*Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,

*Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi,

*Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,

*Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.”

Eğitim-İş’ten Bakırköy’de eylem

Eğitim-İş'in çağrısı ile Bakırköy Özgürlük Meydanında bir araya gelen öğretmenler adına Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay konuştu. “Yıldan yıla haklarımızı gasp ettiler; bizi ayın daha başında kara kara ay sonunu düşünür hale getirdiler; evimize başımız dik, sınıflarımıza kafamız rahat girmemizi engellediler” diyen Özbay, şimdi ise bu tabloyu daha da beter hale getirecek, ‘hakaret’ niteliğindeki bir öğretmenlik meslek kanununun önlerine geldiğini söyledi.

ÖMK’nın, eğitim emekçilerinin görüşü alınmadan, Saray’ın talimatı ve iktidar yanlısı sendikaların oluruyla hazırlandığına dikkat çeken Özbay şöyle devam etti:

“Kanun sorunlarımızı çözmek bir yana dursun bize yeni haksızlıkları ve angaryaları dayatacak. ‘Öğretmenlik zaten bir uzmanlık mesleğidir’ diyoruz. ‘Her öğretmen uzmandır, diploması da uzmanlık belgesidir. Siz kendi diplomalarınıza bakın’ dedik. ‘Teslim edilmesi gereken haklarımızı yeni ve keyfi şartlara bağlayan, ezbere dayalı bir sınav sonucunda bizi yeni sıfatlarla ayrıştıracak olan, okullarda çalışma barışını bozacak ve öğretmenin mesai saat dışındaki vaktini de gasp etmeye niyetli bu kanun, sadece eğitim emekçileri açısından değil, tüm eğitim sistemi açısından büyük bir tehdittir’ dedik. Fakat, hükümet bu konuda geri adım atmayacağını gösterdi. Şimdi biz de haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi gösteriyoruz! Onlar, elimizde kalanlarda da gözü olduğunu gösterdi; şimdi biz de haklarımızı ve saygınlığımızı teslim etmeye niyetimiz olmadığını göstereceğiz!”

14 eğitim sendikasının üretimden gelen gücünü kullanarak iş bıraktığını söyleyen Özbay ortak talepleri sıraladı.

Eğitim Sendikaları Güç Birliği şu sendikalar tarafından oluşturuldu:

Eğitim Sen, Eğitim İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Teç Sen, Anadolu Eğitim Sen, Özgür Eğitim Sen, Eğitim Hak Sen, Eksen Eğitim Sen, İdeal Eğitim Sen, Eğitim Söz Sen, Eğitimde Birlik Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-SEN ve Engelsiz Eğitim Sen