Ege’de mültecilere yönelik hak ihlalleri

İHD’nin mültecilere yönelik hak ihlalleri raporuna göre Ege Bölgesi’nde 4 ayda 2 bin 980 hak ihlali yaşandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Haziran 2021
  • 23:19

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Mülteci Komisyonu, Ege Bölgesi’nde 2021’in ilk 4 ayında  mültecilere yönelik yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu şube binasında düzenlediği basın toplantısında açıkladı. 

İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak, Afyon, Kütahya, Antalya, Burdur, Muğla ve Isparta illerini kapsayan raporu komisyon üyesi avukat Meral Kaban okudu.

Kaban, ülkeye girenlerin çoğunluğunun kaçak bir durumda olmalarından dolayı ucuz iş gücü olarak karın tokluğuna çalıştıklarını belirterek “Barınma, beslenme, hijyen ve sağlığa erişim koşullarının özellikle pandemi döneminde daha da zorlaştığı, tedavi olanaklarının olmadığı basına yansıyan haberlerden ve derneğimize yapılan başvurulardan öğrenmekteyiz” dedi. 

Geri Gönderme Merkezleri’nde (GGM) tutulan mültecilerin sorunlarına değinen Kaban, mültecilerin yoğun emek sömürüsüyle karşılaştığı gibi, eğitim hakkından da yoksun olduklarını ifade etti. Devamında, mültecilere yönelik son 4 ayda gerçekleşen hak ihlalleri şöyle açıklandı:

“Bölgemizde mültecilerin yurtdışına çıkmaya çalışırlarken yaşamlarını yitirmeleri herkesin insanlığını sorgulamasına neden olmuştur. GGM toplama kampına benzer uygulamalar yapılması, ötekinin ötekisi durumuna düşürülen Afganistanlı mülteciler, diğer mültecilerden farklı uygulamalarla karşılaşmışlardır. Onların hiçbir yerde yeri ve yurdu yoktur. Doğru düzgün bir mülteci yasası bulunmayan ülkemizde, Afganistanlılar tamamen keyfi uygulamalarla karşılaşmaktadırlar. Mülteci alanında 2 bin 980 hak ihlali yaşanmış.”

Kaban çözüm konusunda şunları önerdi: 

“GGM’lerin bağımsız otoritelerce denetlenebilmesinin yolu açılmalı. Mültecilerin hukuki durumlarına, hak kaybına ve mağduriyetine neden olacak düzenlemelerin derhal değiştirilmesi gerekmektedir. Mülteciler üzerindeki emek sömürüsünün önüne geçilmeli, çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere istismara karşı korunmalıdırlar. Eğitim ve sağlığa erişim hakları düzeltilmeli, ayrım yapmadan eşit bir yaklaşım sergilenmelidir.”