İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi "2020-Mültecilere Yönelik hak ihlalleri raporu"nu açıkladı. Şube binasında düzenlenen basın toplantısında açıklamayı İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri yaptı.
Yunanistan'ın en büyük mülteci kampında çıkan yangında sonra 23 Eylül’de açıklanan Avrupa Birliği Göç ve İltica Paktı' “geri gönderme paktı” benzetmesi yapıldığını belirten Yoleri Türkiye özgülünde şunları söyledi:
"1951 Cenevre Sözleşmesi, ek protokoller, Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi yanında BM Küresel Göç Sözleşmesindeki hak temelli yaklaşımlar, AB Türkiye arasındaki 'Geri Kabul Anlaşması', BMMYK’nın Türkiyedeki faaliyetlerini durdurması ekseninde gelişmelerin ve bu paktın değerlendirilmesi ve uygulamasının yakın takibi bugün hayli önemli görünmektedir.
Türkiye gibi kendi sorunları ve krizleri ile baş edemeyen ülkelerdeki yoğun mülteci nüfusun daha büyük sorunlarla baş başa olduklarını herkes biliyor.
Türkiye’de geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyeli sayısı 13 Ocak 2021 tarihi itibarıyla toplam 3 milyon 645 bin 557 kişi. Buna ek olarak 400 bin dolayında diğer ülkelere mensup kayıtlı mülteci ve 1 milyon civarında da kayıtsız mülteci olduğu tahmin edilmektedir."
Geçici Barınma Merkezleri adı verilen kamplarda yaşayan Suriyelilerin sayısı ise
13 Ocak 2021 tarihi itibarıyla 58 bin 752 kişi olarak açıklandığını belirten Yoleri "Giderek azalan bu sayı; 2019’un başında 143 bin 558 kişi, 2018’in başında ise 228 bin 251 kişiydi. Bugün Suriyelilerin yalnızca %1,6’sı kamplarda yaşıyor" diyerek devamında şunları söyledi:
"Şehirlerde Yaşayan Suriyelilerin Sayısı 13 Ocak 2021 tarihi itibarıyla 3 milyon 585 bin 17 kişi (%98,4) olarak açıklanmıştır. Suriyelilerin hangi şehirde yaşayacağına ise Göç İdaresi karar vermektedir. Yoğunlaşan nüfus nedeni ile İstanbul başta olmak üzere bazı büyük şehirler Suriyeli alımına kapatılmış olmasına rağmen istatistiklere göre nüfus artışı devam ediyor."
Yoğunluk sırasıyla Suriye, Pakistan, Lübnan, Afganistan, İran, Irak, Fas, Filistin, Bangladeş, Suudi Arabistan, Libya, Gambia, Kongo, Kamerun, Rusya, Çin, Türkmenistan, Cezayir, Ürdün, Tunus, Hindistan, Tacikistan, Ukrayna, Venezüella, Almanya, İsveç ve Türkiye olmak üzere 27 ayrı ülke mensubu tarafından İHD'ye yapılan başvurularla hazırlanan raporun tamamı şöyle:
Raporun tamamını okumak için tıklayınız...