“Ebru Timtik’e kötü muamele ve işkence”

Halkın Hukuk Bürosu, ölüm orucundaki Av. Ebru Timtik’in koşullarına dair refakatçisi teyzesinin verdiği bilgileri paylaştı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Ağustos 2020
  • 22:29

Ölüm orucuna hastanede zorla müdahale tehdidi altında devam eden avukat Ebru Timtik’in durumuyla ilgili Halkın Hukuk Bürosu (HHB) yeni bilgiler aktardı.

Timtik’in hapishane koşullarından daha kötü bir ortamda kendi rızası dışında zorla tutulduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Yapılan tüm muameleler açık bir şekilde işkence ve kötü muamele suçunu oluşturmaktadır” denildi.

HHB’nin, refakatçi değişimi ile hastanede dışarıya çıkan teyzesinden aktardığı bilgiler şöyle:

1- Ebru Timtik'in kaldığı hücrede gece ışıkların kapatılmasına izin verilmemektedir. Bu, Ebru Timtik'in uyuyamamasına ve baş ağrısı çekmesine yol açmaktadır.

2- Ebru Timtik havalandırması olmayan bir yerde tutulmaktadır. Hapishanede sahip olduğu telefon-görüş gibi hakları kullandırılmamaktadır. Ayrıca avukat görüş hakkı uzun bir süre kullandırılmamış, bugün 15 dakika ile sınırlandırılmıştır. 

3- Ebru Timtik'in kaldığı hücrede klima gürültülü bir şekilde sürekli çalışmaktadır. Bu durum Ebru Timtik'in üşümesine yol açmıştır. Ayrıca klima gürültüsü nedeniyle rahatsız olmuştur.  

4- Ebru Timtik'in kaldığı hücrede sıcak su şebekesi uzun süre çalışmamıştır. Bu nedenle Ebru Timtik kişisel temizliğini yapamamaktadır. Üşüme hissinin artması nedeniyle soğuk su nedeniyle elini bile yıkamakta zorlanmıştır. 

5- Ebru Timtik'in limon gibi en basit ihtiyaçları dahi bugüne değin karşılanmamıştır. Kaya tuzu gibi yaşamsal önemde olan ihtiyaçları hâlâ giderilmememiştir. 

6- Ebru Timtik'e gerek hapishane idaresine gerek hastane yönetimine dilekçe yazması için kalem ve kağıt verilmemiştir. Anayasal bir hak olan dilekçe verme hakkı uzun süre engellenmiştir. 

7- Sonuç olarak; Ebru Timtik hapishane koşullarından daha kötü bir ortamda kendi rızası dışında zorla tutulmaktadır. Yapılan tüm muameleler açık bir şekilde işkence ve kötü muamele suçunu oluşturmaktadır. 

8- Bugün, refakatçi değişimi ile dışarıya çıkan teyzesinden edinilen bilgiler ve yapılan başvurularla, bir kısım sorunların çözümüne yönelik girişimlerde bulunulmuştur.