“Avukatlar acilen tahliye edilsin”

Ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın son durumuna ilişkin hastane önünde yapılan açıklamada avukatların, ATK’nın “hapishanede kalamaz” raporuna uygun olarak acilen tahliye edilmeleri istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Ağustos 2020
  • 17:06

Ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal zorla müdahale tehdidi altında hastanede tutulmaya devam ederken, devrimci tutsakların bulunduğu her iki hastane önünde nöbet de sürüyor.

Av. Timtik’in tutulduğu Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bugün Direnişler Meclisi’nin çağrısı, HDP, ÇHD, ÖHD'nin yanı sıra Barış Anneleri ve TAYAD’lı Aileler’in de katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasının öncesinde yapılan konuşmada, avukatların zorla müdahale tehdidi altında tutulduğu ve kendilerinden haber alınamadığı belirtildi. Avukatların derhal tahliye edilmeleri istenerek Direnişler Meclisi adına açıklama yapıldı.

Av. Timtik ve Av. Ünsal’ın da aralarında olduğu 18 avukatın hukuksuzca toplam 159 yıl hapis cezasına mahkum edildiği hatırlatılan açıklamada, bu cezayla “savunma hakkının ortadan kaldırılmaya, avukatlık mesleğinin tasfiye edilmeye” çalışıldığı ifade edildi. Av. Timtik ve Av. Ünsal’ın adil yargılanma talebiyle bu saldırıya karşı ölüm orucunda olduğu belirtilerek son haftada yaşananlar anlatıldı.

“Zorla müdahale tehdidi, tecrit ve uyutmama işkenceleri”

Avukatların dosyası Yargıtay’da bekletilirken, avukatlar hakkında Adli Tıp Kurumu’nun “hapishanede kalamaz” raporu verdiği, buna karşın mahkemenin tutukluluğa devam kararıyla Timtik ve Ünsal’ı hastaneye sevk etme kararına hükmettiği hatırlatıldı.

Avukatların son durumuna ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

“Ebru ve Aytaç’ın bilinçleri açık ve tedaviyi kabul etmediklerini belirtmelerine rağmen hastanede zorla müdahale tehdidi altında tutulmaya devam ediliyor. İlk günlerde yanlarına refakatçi dahi verilmediği gibi hastane içerisinde kimseyle görüşmemeleri için özel çaba sarf edildi, uzaktan bile kimseyle görüştürülmediler. Yoğun çabalar sonucu yanlarına refakatçi verilse de, aileleri, müvekkilleri ve hastane önünde onları bekleyenlerden tecrit edilmiş bir şekilde 4 gündür zorla müdahale tehdidi altında tutulmaya devam ediliyorlar. İşkence hastanede de devam ediyor. Aytaç Ünsal’ın tutulduğu odanın ışığı gece boyunca açık bırakılarak uyuması engelleniyor. Zorla müdahale tehdidi, tecrit ve uyutmama işkencelerine rağmen Ebru ve Aytaç adil yargılanma hakları için direnmeye devam ediyorlar.”

ATK raporu kararı doğrultusunda hüküm verilerek avukatların acilen tahliye edilmesi istenen açıklamada “Avukatların adil yargılanma talebi kabul edilmeli” çağrısı yapıldı.

“Devrimci avukatlar onurumuzdur” sloganının atıldığı, konuşmalarla devam eden eylemde Av. Ebru Timtik’in dayısı da söz aldı ve “Çocuklarımızın haklarına müdahale ettiler, yaşamlarına müdahale etmesinler” diyerek avukatların adil yargılanma talebinin yerine getirilmesini istedi.

Basın açıklamasının ardından hastaneye girmek isteyen tutsak yakınları polisin engellemesi ve saldırısıyla karşılaştı. Volkan Çeşme ve Erkan Munar’ın işkenceyle gözaltına alındığı belirtildi.