Ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal hastanede tutulmaya devam ediliyor. Timtik’in 214., Ünsal’ın 183. gününde olduğu ölüm orucunda sağlık durumları her an daha kritik hale girerken, ATK’nın “hapishanede kalamazlar” raporuna rağmen avukatlar hastanede tutuklu halde, “hapishaneden daha ağır koşullar altında” tecritte tutuluyor.
Tutsak avukatların seslerini duyurmak ve “acil tahliye ve adil yargılanma” taleplerinin kabul edilmesi çağrısıyla bugün de basın açıklaması yapıldı.
Av. Aytaç Ünsal’ın tutulduğu Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi önünde yapılan açıklamaya tutuklu avukatların aileleri, meslektaşları ve çok sayıda kişi katıldı.
“Zorla müdahale işkencedir!”, “Devrimci avukatlar onurumuzdur!”, “Ebru ve Aytaç’ın talepleri kabul edilsin!” sloganlarının atıldığı eylemde, basın açıklamasını tutsak avukatlardan Engin Gökoğlu’nun eşi Meral Gökoğlu okudu.
“Hapishaneden daha kötü koşulda tutuluyorlar”
Tutsak avukatların adil yargılanma talebinin hatırlatıldığı açıklamada, ölüm orucundaki kritik aşamaya rağmen dosyanın Yargıtay’da aylardır bekletildiğine dikkat çekildi. Açıklamada, Timtik ve Ünsal hakkındaki ATK raporuna rağmen mahkemenin tutukluluk haline devam kararıyla avukatlara zorla müdahalenin önünü açtığının altı çizildi. Avukatların şu anda hapishaneden daha ağır koşullar altında tutulduğuna işaret edilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Her an zorla müdahale tehdidi altında olmalarının dışında ne hareket edebilecekleri bir havalandırma, ne nefes alabilecekleri bir pencere, ne yakınlarını arayabilecekleri telefon hakkı, ne ziyaret hakkı! Hapishanelerdeki en ağır tecrit koşullarından daha kötü koşullar altında tutuluyorlar. Hapishanede arkadaşlarıyla sosyal yaşamına devam ederken, paylaşım yaparken, okurken, dinlerken, üretirken; -güya yaşatmak için- daha kötü tecrit koşullarına, sağlıklı insanı hasta edecek, hastayı öldürecek ortamın içine getirdiler. Hapisken daha ağır hapisteler şimdi. Gece odanın ışığının kapatılmaması gibi bir dizi işkence ağır koşulların somut örneklerinden biri.”
Ölüm orucundaki avukatların taleplerinin kabul edilmesi istenen açıklama, onların yaşaması için harekete geçme ve dayanışma çağrısıyla son buldu.
Avukat aileleri adına konuşmalarla eylem noktalanırken, hastane önlerinde “yaşam nöbeti” sürüyor.