Ölüm orucundaki avukatlara zorla müdahale tehdidi

Ölüm orucundaki avukatlar ATK’nun raporuna rağmen tahliye edilmedi. Hastanede tutukluluk hallerinin devamı denilen karar ile zorla müdahale tehdidinde bulunuldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Temmuz 2020
  • 15:49

Ölüm orucundaki avukatlara Adli Tıp Kurumu “hapishanede kalamazlar” raporu verdi. Ancak mahkeme tahliye kararı vermedi.

Mahkeme verdiği kararda "tedavi için hastanede tutukluluk halinin devamı" dedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile bu kararın zorla müdahale kararı olduğunu açıkladı. ÇHD’nin paylaşımı şu şekilde:

“Derneğimiz üyesi Av. Ebru Timtik ve Av. Aytaç Ünsal ATK'nin "hapishanede kalamaz" raporuna rağmen tahliye edilmedi. Mahkeme verdiği kararda "tedavi için hastanede tutukluluk halinin devamı" dese de bu, açıkça zorla müdahale kararıdır. Zorla müdahale cinayettir, suçtur!”

Adliye önünde yapılan açıklamada Av. Sinan Zincir konuştu ve şunları ifade etti:

“Arkadaşlarımızın hakkında ölmelerinde karar verdi…

…Bu ülkede hapishaneler, açlık grevleri ve ölüm orucu gerçekliklerini biliyoruz. Ancak devrimcileri ve devrimcilerin avukatlarının geleneğini de çok iyi biliyoruz. Bizler vazgeçmeyeceğiz!”

Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “hapishanede kalmaları uygun değil” şeklindeki raporuna rağmen tahliye edilmeyen ölüm orucu direnişindeki tutsak avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal, iradeleri dışında hastaneye götürüldü. Silivri Hapishanesi’ne görüş için giden avukatlara, Timtik ve Ünsal’ın hastaneye kaldırıldığı bilgisi verildi.

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Devlet Hastanesi ve Halkalı’da bulunan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldığı belirtilen Ünsal ve Timtik’in sağlık durumları hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.

Hastane önlerinde bekleyiş

Her iki hastane önünde de bekleyiş devam ederken basın açıklaması yapılarak Timtik ve Ünsal'ın tahliye edilmeleri istendi. Ayrıca hastanede tutsak avukatların aileleriyle görüşmelerine de izin verilmediği, yanında refakatçi kalmasına dahi tahammül edilmediği duyuruldu.