Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), dün sarayda gerçekleşen adli yıl açılışıyla ilgili ortak basın toplantısı düzenleyerek yargı sisteminin baştan sona yenilenmesi talebi dile getirildi.
Bugün saat 12.30 TTB Genel Merkezi’nde yapılan basın toplantısına, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, KESK Eş Genel Başkanları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik ve TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül katıldı.
“AKP ve cemaatin anayasa dayatmasından bugünlere...”
Kurum adına konuşmaların yapıldığı basın toplantısında “Demokratik bir ülke, herkes için adalet” başlıklı ortak açıklamayı DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu. Erdoğan ve AKP’sinin yargı alanındaki etkisinin teşhir edildiği açıklamada, “‘AKP- Cemaat koalisyonunun’ dayattığı 2010 Anayasa referandumu ile başlayan yargıyı iktidar kavgasında silah olarak kullanma girişimi ülkeyi kanlı bir darbe sürecine taşıdı” denildi. Bu dönemde demokrasiyle birlikte yargının en fazla tahrip olduğu belirtilen açıklamada, “parti devleti”nin etkisine işaret edildi.
“DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak, bu gerçekliğe teslim olmayacağımızı, her türlü baskıya rağmen ülkemiz için demokrasi, halkımız için adalet mücadelesini büyütmeye kararlı olduğumuzu buradan ilan ediyoruz” ifadeleriyle devam eden açıklamada, “Demokratik bir ülke ve herkes için adalet istemenin zamanıdır” denildikten sonra düzen yargısının çürümüşlüğü çeşitli konu başlıkları üzerinden ortaya kondu. Yargıtay, Danıştay, HSK üye atamaları; seçim sonuçlarının YSK eliyle iptali; hukuksuzca “terör örgütü üyesi/iltisaklısı” haline getirilerek gerçekleşen tutuklamalar; Haziran Direnişi davaları; basına yönelik baskılar; kadın cinayetleri; Erdoğan’a hakaret davaları; OHAL KHK’larıyla ihraçlar üzerinde duruldu.
“‘Adli Yıl Açılış Töreninin’ Saray müştemilatında yapılmasının, açılış gününden itibaren adaletin, iktidarın himayesinde ve icazetinde olduğunu simgeleyeceğini görüyoruz” ifadeleriyle devam eden açıklamada “yargı sisteminin baştan sona yenilenmesi ve demokratikleştirilmesi” konusundaki ısrar dile getirildi.
“Herkes için adalet”
Mücadele vurgusu ve çağrısıyla noktalanan açıklamada “Herkes için adalet” talebi ise şöyle ifade edildi:
“İşçiler ve işsizler için adalet, kamu emekçileri için adalet, mühendis, mimar ve şehir plancıları için adalet, hekimler için adalet, emekliler için adalet, EYT’liler için adalet, ataması yapılmayan öğretmen ve sağlık emekçileri için adalet, kadınlar için adalet, çocuklar için adalet, göçmenler için adalet, ötekileştirilen, yok sayılan, mağdur edilen herkes için adalet istiyoruz!”