Barolardan saraydaki adli yıl açılışına “boykot”

İzmir, İstanbul, Muğla, Antalya, Aydın, Ordu, Adana, Bursa ve Van baroları, ‘kaçak saray’daki adli yıl açılışına katılmayacaklarını açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ağustos 2019
  • 18:21

Bu yıl 2 Eylül’de Erdoğan’ın sarayında yapılacak adli yıl açılışı için Yargıtay Başkanlığı’nın il barolarına yaptığı davetin ardından barolardan açılışa katılmayacakları yönünde açıklamalar geliyor.

Şu ana kadar İzmir, İstanbul, Muğla, Antalya, Aydın, Ordu, Adana, Bursa ve Van baroları saraydaki açılışa katılmayacaklarını açıkladı.

Açılışa katılmayacaklarını ilk olarak İzmir Barosu duyurdu. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel’in imzasıyla yapılan yazılı açıklamada “Bir kişi rahatsız olduğu için, Türkiye Barolar Birliği Başkanının adli yıl açılış törenlerinde konuşma yapmasının önüne geçmek amacıyla yasa değişikliği yapanların salonlarında, avukatları dinleyici olarak törene çağırmanızı ancak naiflik olarak adlandırabiliyoruz” denildi.

Yargıtay Başkanlığı’na da açılışla katılmama çağrısında bulunulan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bize kalırsa, siz de o salona gitmeyin. Çünkü yapacağınız konuşmada muhtemelen, yargının bağımsızlığından ve tarafsızlığından bahsedeceksiniz. Hak mücadelesi veren binlerce kişinin cezaevlerinde olduğunu bilmenize rağmen; kişi özgürlüğü ve güvenliğinden, ifade özgürlüğünden, adil yargılanma hakkından, basın hürriyetinden dem vuracaksınız.

“Kimseden emir ve talimat almadığınızı, hukuktan üstün hiçbir şey tanımadığınızı, üstünlerin hukukunu reddettiğinizi, üstüne basa basa tekrarlayacaksınız. Peki nerede? Yürütmenin başının yaşadığı sarayın salonunda.”

İstanbul Barosu, Yargıtay’ın yeni adli yıl açılış törenine katılmayacağını yazılı açıklamayla duyurdu. Açıklamada “Yargının kurucu unsuru olan savunmanın meslek örgütü olarak, yeni bir yargı yılının açılışında birlikte olmaktan kıvanç duyabilirdik. Ancak bu toplantının Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde yapılacak olması, demokrasi, hukuk ve adalet adına bildiğimiz bütün öğretilerin reddi anlamına geleceğinden, davetinize icabet etmemiz mümkün olamayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Muğla, Antalya, Aydın, Ordu, Adana, Bursa ve Van baroları da adli yılın açılışının sarayda yapılmasına karşı oldukları vurgularıyla etkinliğe katılmayacaklarını açıkladı.