“Adalet İçin Suruç’u Unutma”

Suruç katliamının 4. yıldönümü dolayısıyla ESP, SGDF, BEKSAV ve Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin düzenlediği etkinlikte başta Suruç olmak üzere katliamlarda yaşamını yitirenler anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Ağustos 2019
  • 22:19

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Beşiktaş Abbasağa Parkı’nda “Adalet İçin Suruç’u Unutma” etkinliği düzenledi. Etkinlik alanına Suruç’ta katledilenlerin resimlerinin yer aldığı “Hiçbir Düş Yarım Kalmayacak” ve değişik tarihlerde yaşanan katliamlarda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı “Adalet” yazılı pankartlar asıldı.

Etkinlik 33 düş yolcusu şahsında katliamlarda yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından Suruç Aileleri İnisiyatifi adına Vatan Budak’ın babası Murat Budak açış konuşmasını yaptı. Etkinliği düzenleyen ESP, BEKSAV, SGDF, Suruç Aileleri İnisiyatifi adına Diyarbakır, Ankara, Roboski, Antep ve Kürdistan’da yaşamını yitirenlerin ailelerini selamladı, “Dayanışmayla birleşerek kazanacağız, ama mutlaka kazacağız” dedi.

7 Ağustos’ta Urfa Suruç’ta görülecek duruşmaya çağrıyla konuşmasına devam eden Murat Budak, “Saray gladyosunu ve AKP faşizmi yıkacağız. 33 düş yolcusu olup onları haykıracağız. Biz kazanacağız biz kazanacağız. Şehit namırın” diyerek alkışlar eşliğinde konuşmasını tamamladı.

BEKSAV bünyesinde faaliyet yürüten Sarya Müzik Grubu sahne aldı, ezgilerini tüm şehitler için söyledi. Suruç yaralısı Yasin Can şiir okudu.

Ardından Suruç’ta yaralananlar adına Merve Kavak konuştu. Kavak, Suruç’a yaptıkları yolculuğu anlattı.

Ardından SGDF Eşbaşkanları Alev Özkiraz ve Deniz Bahçeci katılımcıları selamladı. Bahçeci “Biz devrime dokunmak için yola çıktık. Kadıköy sokaklarında polis barikatlarına karşı gösterdiğimiz cüret gibi. Sınırları aşmaktı onların cüreti. Toprağa her düştüğümüzde 33 kere çoğalıp, 33 kez gülüp, 33 kez ağlıyoruz. Her biriniz 33’lerin isimleriyle bu bahçedesiniz. Bizler onların ayak izlerini takip ettiğimiz sürece bu mücadele asla ve asla bitmeyecek. And olsun ki, katliamların hesabını sormaya, gençliğin devrimci mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Alev Özkiraz da katliamın yaşandığı dönemdeki siyasal sürece dikkat çekti. Özkiraz, “O dönemde öfkeli kızgın geçler olarak tanımlanan IŞİD çeteleri Suruç’ta, Ankara’da Sultanahmet’te katliam yaptı. Kalbi adaletten yana çarpan toplumsal mücadeleden vazgeçmedi. Adalet mahkeme salonlarına sığmadı sokaklara taştı” dedi. 

Ardından 33 adalet ve direniş plaketleri verildi. Hatice Ezgi Sadet’in ablası Özgen Sadet ile Suruç gazisi Koray Türkay’ın sunduğu plaket töreninde Suruç’ta katledilenler anısına plaketler sahiplerine verildi.

Etkinlik Metin Kemal’in Suruç şehitlerine ve ailelerine armağan ettiği ezgileriyle devam etti.

“Adalet İçin Suruç’u Unutma” etkinliğine HDP önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile ESP önceki dönem Genel Başkanı Çiçek Otlu, Av. Selçuk Kozağaçlı tutuklu bulundukları hapishaneden mesaj, etkinliğe katılamayan ve adlarına plaket verilen çok sayıda kişi gönderdikleri mesajlarla adalet talebini yükseltti.

Mesajların ardından etkinlik sinevizyonla devam etti. Ardından Ze Tije sahneye çıktı.

Kaynak: ETHA