Cumartesi Anneleri’ne polis saldırısı

Cumartesi Anneleri’nin 952. hafta açıklamasına iki AYM kararına rağmen Galatasaray Meydanı’nda bir kez daha polis saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Haziran 2023
  • 13:00

Cumartesi Anneleri’nin 952. hafta açıklamasına Galatasaray Meydanı’nda bir kez daha polis saldırdı.

Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasına AYM’nin iki kez hak ihlali kararı vermesine rağmen kararı tanımayan polis eyleme saldırdı. Basın emekçilerin çekim yapması da polis tarafından engellendi. 

Cumartesi Anneleri ve desteğe gelenler ellerinde karanfillerle meydana doğru yürürken ablukaya alındı ardından basın emekçileri darp edilerek abluka dışına atıldı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.  

Gözaltı saldırısının ardından açıklama yapmak isteyen Yeşil Sol Parti milletvekilleri polis ablukasına alındı. Burada yapılan konuşmada polis saldırısı teşhir edilerek Cumartesi Anneleri’nin yalnız olmadığı vurgulandı. Ardından basın emekçilerine polis bir kez daha saldırdı. Basın emekçilerine saldırarak İstiklal Caddesi’ni kapattı. Yaralanan iki Milletvekili Taksim İlkyardım Hastanesi’ne gitti.

“Sesimizi yükseltme sorumluluğuna sahibiz!”

Gözaltı saldırısının ardından İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı yapıldı. Yapılan açıklamada 11 haftadır keyfi yasaklamalarla gözaltına alındıkları ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"28 yıllık pratiğimize dayanarak söylüyoruz:

İnandığı doğruları söyleme etiğine sahibiz. Kitlelerin suskunluğa sürüklendiği dönemlerde, sesimizi yükseltme sorumluluğuna sahibiz. Hukuksuzluğun ve adaletsizliğin ülkemiz üzerinde yarattığı karanlığı aşmanın sorumluluklarımıza sahip çıkmakla mümkün olacağını biliyoruz. Tam da bu nedenle gerçeğin çarpıtılmasına itiraz ediyor, kayıplarımızı aramaktan, kaybedenlerden hesap sormaktan vazgeçmiyoruz. 

Bu kararlılığımızın gereği olarak İçişleri Bakanı ve Beyoğlu Kaymakamını her türlü keyfilikten uzak bir biçimde görev yapmaya, görev ve yetkilerini  kötüye kullanarak  toplumun  hukuka ve adalete  güvenini, inancını  zedelemekten uzak durmaya çağırıyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul