Cumartesi Anneleri’ne polis saldırısı

Cumartesi Anneleri 953. hafta açıklamasında Galatasaray Meydanı’na çıkamadan bir kez daha gözaltına alındı. AYM’nin hak ihlali kararına rağmen meydana ve Cumartesi Anneleri’ne yasaklar sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Temmuz 2023
  • 13:30

Cumartesi Anneleri, AYM’nin Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasına ilişkin iki kez hak ihlali kararı vermesine rağmen bir kez daha gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.

953. hafta açıklaması için Meşruiyet Sokağı’ndan Galatasaray Meydanı’na ellerinde karanfillerle yürüyen Cumartesi Anneleri ve desteğe gelenler polis ablukasına alındı.

İstiklal Caddesi üzerinden Galatasaray Meydanı’na gelen bir başka grup da polis ablukasına alındı ve geçiş polis tarafından engellendi.

Basın emekçilerinin çekim yapmasını engelleyen polis 22 kişiyi ters kelepçe işkencesi ile gözaltına aldı. Gözaltına alınanların isimleri şu şekilde:

“Hanife Yıldız, Mikail Kırbayır, Ali Ocak, Besna Tosun, Sebla Arcan, Eren Keskin, Gülseren Yoleri, Leman Yurtsever, Arat Dink, Hatice Korkmaz, Oya Ersoy, İsmail Yücel, Gülendam Özdemir, Ömer Kavran, Deniz Aytaç, Kemal Bulut, Hatice Onaran, Meryem Bars, Pelin Laçin, Hüseyin Aygül, Zehra Demir, Kenan Yıldızerler.”

“Galatasaray yasağına son verin!”

Gözaltı saldırısının ardından Cumartesi Anneleri ve İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına basın toplantısı yapıldı. Okunan açıklamada 28 yıldır süren mücadele hatırlatılarak şunlar ifade edildi:

“Bugüne kadar, gözaltında kaybetmeler söz konusu olduğunda devlet, uluslararası hukuka uygun hareket etme yükümlülüğüne uymadığı gibi, kendi iç hukukuna göre de hareket etmedi. Kayıpları ve kayıp yakınlarını hukukun korumasının dışına itti. Hak ve özgürlüklerini yok saydı.

Şimdi de tam 12 haftadır kayıpların akıbetlerinin açıklanması talebiyle yapmak istediğimiz basın açıklamalarımız hukuka aykırı bir biçimde engelleniyor, gözaltına alınıyoruz. Bu engellemenin hak ihlali olduğuna dair iki Anayasa Mahkemesi kararı olduğu halde, bu gözaltılar sonrasında savcılığın ‘suçun unsurları oluşmamıştır’ diyerek kovuşturma yapılmasına yer olmadığı kararı vermesine rağmen engellenmeye ve gözaltına alınmaya devam ediliyoruz.”

AYM kararının hatırlatıldığı açıklamada “Uluslararası sözleşmelerin, Anayasanın, yasaların, mahkeme kararlarının kağıt üzerinde kaldığı, kamu otoritelerinin kendilerini hukukun üstünde konumladığı bir keyfiyet ortamında ısrarla hak ve özgürlüklerimize sahip çıkmayı sürdüreceğiz” denildi.

Son olarak şunlar ifade edildi:

“953. haftamızda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sesleniyoruz: Makamı ve mevkisi ne olursa olsun herkes hukuka tâbi olmak zorundadır. Hiç kimse hukukun üstünde olamaz ve kendi arzusuna göre kuralları değiştiremez. Bu hukuksuzluğa son verin.”

Kızıl Bayrak / İstanbul