Cumartesi Anneleri’ne polis saldırısı

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği 958’inci hafta açıklamasına polis saldırdı. KESK’li emekçilerin de katılarak destek verdiği eylemde çok sayıda kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Ağustos 2023
  • 13:25

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği 958’inci hafta açıklamasına polis saldırdı. Eylemde gözaltına alınan 27 kişi akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

***

Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Yeşil Sol Parti’li milletvekilleri eylem başlamadan polis ablukasına alındı.

Öte yandan meydana doğru gelen Cumartesi Anneleri / İnsanları başka bir yerde polis ablukasına alındı. Çevrede bulunanlar darp edilerek uzaklaştırılırken basın emekçilerinin de çekim yapması engellendi. Aralarında KESK MYK üyelerinin ve Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan’ın bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

“Cumartesi Anneleri’nin adalet arayışı hepimizindir!”

Gözaltı saldırısının ardından milletvekillerinin içerisinde bulunduğu abluka açıldı. Bu sırada konuşma yapan Meral Bektaş Tanış dört bir yanda Cumartesi Anneleri ile dayanışma eylemleri yapıldığı belirterek “Annelerle temasımızı engellediler, bunu kabul etmeyeceğiz, Cumartesi Anneleri ile dayanışmayı sürdüreceğiz” dedi.

Ardından konuşan Pervin Buldan şunları dedi:

“Cumartesi Anneleri’nin adalet arayışı hepimizin adalet arayışıdır. O yüzden bugün yapılan hukuksuzluk ilk defa yapılmıyor. Ancak TBMM vekilleri olarak biz de ablukaya alındık. Esas mesele annelerin gözaltına alınması, AYM kararlarına uyulmaması, annelerin adalet arayışını hazmedemeyen, bu çığlığı duymayan yönetim duysun ki kayıplar bulunana failler yargılanana dek bu arayış devam edecek!”

Konuşma yapan Mithat Sancar ise hukukun her yönüyle ayaklar altına alındığını vurgulayarak şunları ifade etti:

“Açık ve pervasız şekilde kanunlar yok sayılıyor. Bu adalet arayışı hepimizindir, adalete yönelik bu saldırı toplumun tümüne yöneliktir.”

Eylem boyunca polis tarafından basın emekçileri darp edildi, hakarete uğradı ve çekim yapılması engellenmeye çalışıldı. Kızıl Bayrak muhabiri Kardelen Yoğungan'ın da şiddete uğradığı eylemde polis terör estirdi.

İHD’de basın toplantısı

Gözaltı saldırısının ardından İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı yapıldı. Basın toplantısında Galatasaray Meydanı’nda okunamayan basın metni okundu. Basın metninin okunmasının ardından ilk sözü alan Hafıza Merkezi temsilcisi yaptığı konuşmada her hafta gözlemlerini raporlaştırdıklarını belirtti. Keyfi yasaklamaların Cumartesi Anneleri’nin hakikat arayışının bile önüne geçecek boyuta ulaştığını vurguladı.

Ardından KESK adına yapılan konuşmada Türkiye’nin her yerinde işçilere, emekçilere, halklara karşı hukuksuzlukların sürdüğünü belirtilerek “KESK olarak her yerde mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Cumartesi Anneleri adına yapılan konuşmada geçen haftaki gözaltı sırasında uygulanan yöntemler aktarıldı. Gözaltı aracındaki yüksek sıcaklıkta, ayakta ve kelepçeli bekletmenin işkence olduğu vurgulanan konuşmada “İşkence insanlığa karşı suçtur. Biz kaybedeceğimiz her şeyi kaybettik. Bu alanda mücadelemize devam edeceğiz” denildi.

Açıklamada en az 27 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Kızıl Bayrak/ İstanbul