Cumartesi Anneleri’ne polis saldırısı

Cumartesi Anneleri’nin 16 baro başkanının da destek verdiği 956. hafta açıklamasına polis saldırdı. Cumartesi Anneleri/ İnsanları kelepçelenerek gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Temmuz 2023
  • 14:20

Cumartesi Anneleri 16 baro başkanının da destek verdiği 956. hafta açıklamasına polis saldırdı. Cumartesi Anneleri/ İnsanları kelepçelenerek gözaltına alındı.

16 baroyu temsilen birçok ilden gelen 13 baro başkanı ve 6 baro yöneticisi eylem öncesinde Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ve Beyoğlu Kaymakamlığı ile yaptığı görüşmelerde yasaklama kararının hukuksuzluğunu vurguladı.

Herhangi bir anons, toplanma olmadan, eylem başlamadan baro başkanları ve çevrede bulunanlar İstanbul Barosu önünde polis ablukasına alındı. Ardından basın emekçileri darp edilerek dışarı atıldı. 24 kişi kelepçelenerek gözaltına alındı.

956. hafta eylemine Adana, Adıyaman, Ağrı, Ankara, Batman, Diyarbakır, Dersim, Muş, Mardin, Hakkari, Şanlıurfa, Siirt, İstanbul, İzmir, Şırnak ve Van Barosu başkanları ve yöneticileri katıldı. Gözaltına alınanların isimleri şu şekilde:

“Sevil Turgut, Aslı Saraç, Hanife Yıldız, Mikail Kırbayır, İkbal Eren, İrfan Bilgin, Ali Ocak, Meryem Bars, Hasan Karakoç, Ali Tosun, Maside Ocak, Besna Tosun, Eren Keskin, Gülseren Yoleri, Leman Yurtsever, İsmail Yücel, Nazım Dikbaş, Özge Efe Bakırcı, Meryem Göktepe, Hatice Onaran, Hüseyin Aygül, Hünkar Yurtsever, Salim Derelioğlu, Ümit Efe.”

“Bu meydan karanfiller bırakılmasın diye yasaklanıyor!”

Gözaltı saldırısının ardından önceki dönem HDP Milletvekili Musa Piroğlu elindeki karanfilleri yasaklanan Galatasaray Meydanı’na attı. Elindeki karanfilleri gösteren Piroğlu şöyle konuştu:

“Bu karanfillerin atılmasını engellemek için haftalardır annelere gözaltına yapıyorlar. Bu meydanı karanfiller bırakılmasın diye yasaklıyorlar. Elinde sonunda bu abluka dağıtılacak. Ablukalarla hak arama mücadelesi durdurulamayacak.”

İHD’de basın toplantısı

Saldırının ardından baro başkanlarının da katılımı ile İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Binası'nda basın toplantısı düzenlendi. Eylemde okunamayan basın metni okundu. Açıklamada 15 haftadır hukuksuzca gözaltına alındıkları belirtilerek “demokratik değerlere, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı” çağrısı yapıldı. Ardından söz alan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, bugün yaşananları rapor edeceklerini belirtti. 

Vatan'da baro başkanlarına abluka

Baro başkanları ve yöneticileri gözaltına alınanların tutulduğu Vatan’da bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapmak istedi.

Ancak bir kez daha kaymakamlık yasağı ile engellenen baro başkanları polis ablukasına alındı. Burada konuşan İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz, “Hak ve özgürlüklerin önündeki bu anlayış bizleri yolumuzdan çeviremeyecek! Mücadeleye devam!” dedi.

Gözaltındaki 24 kişi üç farklı hastaneden serbest bırakıldı.

Kızıl Bayrak/ İstanbul