Cumartesi Anneleri’ne polis saldırısı

Cumartesi Anneleri’nin 960. hafta eyleminde eylem için Galatasaray Meydanı’na gelmeden polis gözaltı terörü estirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Ağustos 2023
  • 12:18

Cumartesi Anneleri / İnsanları 960. hafta eylemi yapmak isterken Taksim’de  gözaltına alındı. Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda eylem yapma yasağı için Anayasa Mahkemesi 2 kere hak ihlali kararı verdi. Ancak bu karara rağmen Beyoğlu Kaymakamlığı yasağıyla Cumartesi Anneleri haftalardır Galatasaray Meydanı’na karanfil bırakamadan gözaltına alınıyor. 

960. hafta eyleminde de polis Cumartesi Anneleri / İnsanları’nı ablukaya aldı. Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasadışı yasağını gerekçe göstererek polis, Cumartesi Anneleri / İnsanları’nı ters kelepçe işkencesiyle gözaltına aldı.

"Biz varız, buradayız ve susmayacağız”

Cumartesi Anneleri / İnsanları’nın gözaltı terörü estirildiği için okuyamadığı basın metni saat 14.00’de şube binasında okundu. Metni okuyan Zeynep Yıldız 19 haftadır yasadışı bir şekilde engellenen eylemlerine dikkat çekerek şunları söyledi:

“960. haftamızda bir kez daha baskıyla, şiddetle bizi susturmak isteyenlere sesleniyoruz: Bizi susturarak, gözaltında kaybedilenleri ve onları kaybedenleri görünmez kılmak istediğinizi biliyoruz. Gözaltında kaybetmelerin bir devlet siyaseti olarak işlendiğini ve bugün de bu siyasetin devamı olarak karanlıkta bırakıldığını biliyoruz. İşte bu üstü örtülen bilgileri silkelemek, canlandırmak, dolaşıma sokmak istediğimiz için bizi susturmak istediğinizi biliyoruz. Toplumsal hafıza üzerindeki hakimiyetinize karşı bir tehdit olarak gördüğünüz için bizi yok saymak istediğinizi biliyoruz.

Ama biz varız, buradayız ve susmayacağız; her engelinizde farklı bir yol bularak hakikati haykırmaya devam edeceğiz.

29 yıl önce, 18 Ağustos 1994 tarihinde Diyarbakır'ın Hani ilçesinde gözaltında kaybedilen Mehmet Günkan ve tüm kayıplarımızın akıbetini öğrenme talebimizde ısrar edeceğiz. Adaletin sağlanması talebimizde, insan hakları talebimizde, hukuk devleti talebimizde ısrar edeceğiz.”

Yıldız’ın serbest bırakılmasını istediği gözaltına alınanların isimleri şöyle:

Hanife Yıldız, Mikail Kırbayır, Osman İşçi, Ali Tosun, İkbal Eren, Ali Ocak, Oya Ersoy, Leman Yurtsever, İsmail Yücel, Nimet Tanrıkulu, Cüneyt Yılmaz, Ömer Kavran, Deniz Aytaç, Davut Arslan, Nazım Dikbaş, Eren Baskın, Yusuf Ardaş, Esma Nur Yıldız, Selim Derelioğlu, Begali Kurnaz, Canan Yıldırım.

Gözaltına alınanlar serbest bırakıldı.