Cumartesi Anneleri’ne polis saldırısı

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği 957’nci hafta açıklamasına polis saldırdı. Desteğe gelen kadın örgütleri ile birlikte çok sayıda kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Temmuz 2023
  • 13:15

Cumartesi Anneleri’nin 957’nci hafta açıklamasına polis saldırdı.

Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasına AYM’nin iki kere hak ihlali kararı vermesine rağmen Cumartesi Anneleri’nin buluşması engellendi.

Eylem başlamadan ve anons yapılmadan eyleme gelenler iki yerde ablukaya alındı. Ardından basın emekçilerini alandan uzaklaştıran polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

47 kişinin gözaltına alındığı Cumartesi Anneleri’nin 957’nci hafta açıklamasına kadın örgütleri destek verdi.

“Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğiz!”

Gözaltı saldırısının ardından İHD’de basın toplantısı yapıldı. Galatasaray Meydanı’nda okunması engellenen basın açıklaması okundu.

“Galatasaray bizim Galatasaray hepimizin! Vazgeçmiyoruz!” yazılı pankartın açıldığı açıklamada yasak kararının ve polis saldırısının hukuksuzluğu hatırlatıldı. Toplanma özgürlüğüne değinilen açıklamada “Gerek Beyoğlu Kaymakamlığı’nın gerek İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün uygulamaları suçtur” denildi.

Açıklamada şöyle devam edildi:

“Devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan ve bir daha geri dönemeyen sevdiklerimizin başına neler geldiğini bilme hakkımızda ısrar edeceğiz. Yaşamdaki tüm izleri silinsin diye mezarsız, mekansız bırakılan sevdiklerimizi mezarlarına kavuşturma düşümüzden vazgeçmeyeceğiz. Tanıklara, faillerin gazetelerde yayınlanan itiraflarına, AYM kararlarına, TBMM raporlarına rağmen kayıplarımızın faillerini cezasız bırakanlara itiraz etmekte ve adalet istemekte ısrar edeceğiz.”

Açıklamada son olarak dört bir yanda yapılan Cumartesi Anneleri ile dayanışma eylemleri selamlandı.

Ardından eyleme katılan MLSA temsilcisi, Yeşil Sol Parti Milletvekili İskender Bayhan ve Cumartesi İnsanları adına Ali Hoca gözlemlerini aktardı.

Gözaltına alınanlar serbest bırakıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul