Cumartesi Anneleri’ne destek eylemleri

İHD tarafından illerde Cumartesi Anneleri / İnsanları’na destek eylemleri ve açıklamaları gerçekleştirildi. Haber-Sen ise basın toplantısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Ağustos 2023
  • 15:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi’nin Cumartesi Anneleri / İnsanları’na destek eylemi Adana Valiliği tarafından yasaklandı. İHD “Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımayan Valiliğin Keyfi ve hukuksuz yasaklama kararını tanımıyoruz” ifadelerini kullanarak paylaşım yaptı.

Bugün saat 12.00’de ise eylem yeri olarak duyurulan İnönü Pakı tam bir polis ablukasına alındı. Yasaklanan eylem fiili olarak da engellendi. Eylemi yapmaya çalışan 16 kişi ise gözaltına alındı.

İHD İzmir Şubesi ise Konak Eski Sümerbank önünde destek eylemi yaparak şu mesajı paylaştı:

“Cumartesi Anneleri ile dayanışma adına düzenlediğimiz basın açıklamasını Eşbaşkanımız Av. Zilan Gümüş okudu. Bizler kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğimiz.”

İHD Ağrı Şubesi destek için şube binasında basın toplantısı düzenledi. Ardından sosyal medya hesabında şu mesajı paylaştı:

“İnsan hakları diyerek, özgürlükler diyerek, hukukun üstünlüğü diyerek, demokrasi diyerek toplumun ortak çıkarlarına hizmet etmeye devam edeceğiz. Gücümüz sözümüzdür, susmayacağız.”

İHD Urfa Şubesi’de şube binasında basın toplantısı düzenleyerek destek verdi.

İHD Batman Şubesi’de Gülistan Parkı’nda yaptığı kayıp eylemini destek eylemi olarak düzenledi.

Sosyal medya hesabından ise şu mesajı paylaştı:

“KAYIPLAR BULUNSUN-FAİLLER YARGILANSIN” anma etkinliğimizin 592. haftasında; tüm şubelerimizle eşzamanlı olarak Anayasa Mahkemesi kararına rağmen Galatasaray Meydanı üzerindeki yasak kararına karşı ortak açıklaması gerçekleştirdik. Galatasaray Meydanı bizimdir, vazgeçmeyeceğiz.”

İHD Dersim Şubesi bu hafta destek eylemini sanat sokağında gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada Galatasaray Meydanı’nda polis ablukası ve Cumartesi Annelerinin eylemini engellemesi son bulana dek destek eylemlerinin süreceğini vurgulandı.

İHD Van Şubesi önünde toplanan çok sayıda kişi polis tarafından binanın içine itildi. Binanın içinde ve polis ablukası altında destek açıklaması yapıldı.

İHD Mersin Şubesi de Özgür Çocuk Park'ında destek eylemi yaptı.

Haber-Sen düzenlediği basın toplantısıyla Cumartesi Anneleri’ne destek verdi. Sosyal medya hesabından şu mesajı paylaşarak gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi:

“Cumartesi Anneleri/İnsanları ve onlara destek veren gönüldaşlarımızın yanındayız. KESK MYK ve işkolu MYK'larımızın ve gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz.

Anayasa yok, hukuk yok, yasalar yok; kelepçe var, gözaltı var!”