Cumartesi Anneleri’ne Arjantin’den destek

Cumartesi Anneleri, 417. haftasında Hasan Ocak için buluşurken Arjantin Plaza Del Mayo Meydanı’nda kayıpları için 37 yıldır eylem yapan annelerden bir destekçileri vardı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Mart 2013
  • 13:12

Cumartesi Anneleri, 417. Hafta eylemine Galatasaray Meydanı’nda “Failleri belli, kayıplar nerede?” pankartını açıp başladılar. Eyleme SGD’liler de “Kaybedenler kaybedecek!” şiarlı pankartla İstiklal Caddesi üzerinde bir yürüyüş yaparak katıldılar.

Eylemde ilk olarak Arjantin Plaza Del Mayo Anneleri’nden Nora Morales De Cortinas konuştu. Cortinas “biz de benzer süreçler yaşadık” diyerek başladığı konuşmasında 37 yıldır verilen mücadele sonucunda bir dizi failin yargılanmaya başladığını aktardı. Kazanımlar elde ettiklerini ifade eden Cortinas “Fakat biz bunla yetinmiyoruz” diyerek kayıpların dosyalarına ulaşmak için arşivlerin açılması talebiyle mücadelelerinin sürdüğünü söyledi.

Cortinas ayrıca ailelerinden alınıp başkalarına verilen 400 çocuk için de mücadelenin sürdüğünü sözlerine ekledi. Cortinas konuşmasını Plaza Del Mayo Anneleri’nin eylem sloganı “Kaybedilenler bizim yanımızdadır. Şimdi ve her zaman!” ile bitirdi.

Bu hafta kayıp yakınlarından Hasan Ocak’ın ailesi ve gözaltındaki tanığı konuştu. İlk sözü Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak aldı. 18 yıldır Hasan’ı beklediğini ifade eden Emine Ana, Kürtçe yaptığı konuşmasında Hasan’la buluşma yerine gittiğinde kendisinin de dayak yediğini, işkence gördüğünü aktardı. “Bu meydan Hasan’ın mezar yeri” diyen Emine Ana 18 yıldır buraya gelerek kayıplar için beklediklerini söyledi.

Hasan Ocak’ın kızkardeşi Maside Ocak ise “İnsanların duruşuyla gözaltında kaybetme politikasını durdurduk” derken Hasan Ocak’ın kimliğinden bahsetti. “Kaybedilenler bizim en değerlilerimizdi” diyen Maside Ocak tüm kayıpların akıbeti ortaya çıkıp kaybedenler yargılandığı zaman bu meydanın bayram yeri olacağını söyleyerek konuşmasını bitirdi.

Hasan Ocak’la aynı gün gözaltına alınan Mehmet Demir ise polislerin konuşmalarını aktararak Ocak’ın kaybedildiğini ifade etti.

Bu haftanın basın açıklamasını Burcu Demirbaş okudu. Demirbaş, “Kayıplarımızın faillerini korumayın, yargılayın” diyerek başladığı açıklamada Cumartesi Annelerinin 417. haftasına gelen eylemi için şunları ifade etti:

“Yıllardır kayıplarımızın akıbetlerinin açıklanması ve faillerinin yargılanması talebiyle mücadele ediyoruz. Bu talebimizin gerçekleşmesinin, hukuka sırtını dönmüş bugünkü devletin, hukuk devletine evrilmesi ile mümkün olacağını biliyoruz. Bizler ve akıbeti gizlenen, failleri korunan kayıplarımız bu topraklardaki hukuksuzluğun ürünleriyiz.”

Hasan Ocak dosyasının 90’lı yıllardaki ilk bedenine ulaşılan kayıp olması vurgulanarak eksik bırakılan soruşturmanın devam ettirilmediği ifade edildi. Hasan Ocak’ı kaybeden TMŞ TİM 3 polislerinden Sedat Selim Ay’ın şu an İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadeleden Sorumlu Müdür Yardımcısı olduğu aktarılarak tüm sorumluların yargılanması talebi yinelendi.

Açıklamanın ardından Hasan Ocak’a ait bir ses kaydı dinletilerek 418. haftada buluşma çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul