Cumartesi Anneleri’nden 845. hafta eylemi

Cumartesi Anneleri 845. hafta eyleminde Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay için adalet istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Haziran 2021
  • 12:20

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medyadan gerçekleştirdikleri 845. hafta eyleminde Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay için adalet istedi.

Saat 12.00’de paylaşılan videoda Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak’ın sunumuyla ilk sözü Savaş Buldan’ın eşi Pervin Buldan aldı, eşinin kaybedilişini ve sonra yaşadıklarını anlattı.

“Katilleri bulunana ve yargılanana kadar mücadeleye devam edeceğiz”

Katillerin dışarda olmasına değinen Buldan “Bu ülkeye adalet Savaş’ın, Adnan’ın, Hacı’nın katilleri bulunduğunda gelecek” vurgusu yaptı.

Buldan’ın ardından Adnan Yıldırım’ın kızı Leyla Yıldırım konuştu. Leyla Yıldırım babasının öldürülmesinde Mehmet Ağar ve devletin tüm yetkililerinin sorumlu olduğunu vurguladı. Kürtleri sindirme politikasının bir parçası olduğunu söyleyen Yıldırım, “Mehmet Ağar sadece bir isim bu sistem Ağarlar yaratmaya devam ediyor” diyerek katillerin aklandığını vurguladı. “Yargı sistemi politik çıkarlar ve mafya devlet iç hesaplaşması ile çalışıyor” diyen Yıldırım 90larda uygulanan devlet politikasının devam ettiğini vurguladı.

Basın metnini Cumartesi İnsanları’ndan Rezzan Karaman okudu. Peker’in ifşa ettiği cinayetlere değinen Sadet şunları ifade etti:

“Sedat Peker’in ifşaatları vesilesiyle bir kez daha topluma, siyaset ve yargı makamlarına sesleniyoruz:  bu ağır ithamları bir şov  gibi izlemeye son verin. Yalnızca izleyerek bu suçları normalleştirmeyin. Peker’in anlatımlarını birilerine mesaj vermekten,  kişisel çıkar sağlamaktan çıkartın. İfşaatlarda yer alan siyasi cinayetler ve kaybetmelerle ilgili olarak  suçun açığa çıkartılması, fail ve sorumluların cezalandırılması yönünde harekete geçin.”

Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay’ın katledilme süreçlerini şu şekilde anlattı:

“3 Haziran 1994 günü sabah 4.30’da, iş insanları Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay İstanbul Yeşilköy Çınar Oteli'nden çıkarken gözaltına alındılar. Polis kimlikli, polis yelekli, silahlı ve telsizli kişiler tarafından  “İfadelerinizi alıp bırakacağız” denilerek otomobillere bindirilip  götürüldüler. Olayın hemen ardından aileleri ilgili tüm kurumlara başvurdu. Ancak onların gözaltına alındıkları reddedildi. 04 Haziran 1994 tarihinde akşam 20:15 civarında Bolu/Yığlıca’da işkence ile sorgulandıktan sonra ateşli silahla infaz edilmiş bedenleri köylüler tarafından bulundu.Üzerlerinde kimlik, cüzdan, saat, çakmak gibi kişisel eşyaları yoktu.”

Açıklamada son olarak şunlar söylendi:

“Kaç yıl geçerse geçsin; Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay için, tüm kayıplarımız  için, adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 146 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul