Cumartesi Anneleri Aydın Ay'ın akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri 849. hafta eyleminde Aydın Ay'ın akıbetini sorarak adalet istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Temmuz 2021
  • 13:45

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medyadan gerçekleştirdikleri 849. hafta eyleminde Aydın Ay'ın akıbetini sorarak adalet istedi.

Saat 12.00'de paylaşılan videoda Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun'un sunumuyla ilk sözü Aydın Ay'ın annesi Remziye Aydın alarak Kürtçe Aydın Ay'ın gözaltında kaybedilişini anlattı. Basın metnini İHD İstanbul Şube Sekreteri Leman Yurtsever okudu. 

Hukuksuzluğun ağır hak ihlallerin beraberinde getirdiğini belirten Yurtsever bu durumun, gözaltında kaybetmelere karşı yargıyı hareketsiz ve etkisiz bıraktığını ifade etti.

Tehdit edildi ve kaçırıldı

Yurtsever 28 yıldır katilleri cezasızlık zırhıyla korunan Aydın Ay hakkında şunları söyledi:

“27 yaşındaki Aydın Ay, ailesi ile birlikte Batman’da yaşıyordu. İnşaat işçisi olan Ay, Halkın Emek Partisi (HEP) Batman İl Örgütü üyesiydi. Tehditler alıyor ama ailesi endişelenmesin diye onlarla paylaşmıyordu.10 Temmuz 1993 tarihinde saat 20.00-21.00 sularında sigara almak için 19 Mayıs Mahallesi’ndeki evinden çıktı. Ancak eve geri dönmedi. Bunun üzerine ailesi Aydın’ı aramaya başladı. Civarda yaşayanlar aileye oğullarının sivil giyimli, silahlı kişiler tarafından darp edilerek bir araca bindirilip götürüldüğünü söyledi.”

Katilleri korunuyor akıbeti gizleniyor

“Üç gün sonra anne Raziye Ay, yanına oğlunun evde kalan kimliğini ve yiyecek alarak Batman Emniyet Müdürlüğü’ne gitti. Oğlunu sordu ve getirdiklerini görevlilere teslim etti. Raziye Ay, dokuz gün emniyete Aydın için yemek ve giysi götürdü. Görevliler her seferinde götürdüklerini üzerine Aydın Ay’a ait olduğunu belirten bir not iliştirerek teslim aldılar. 10. gününde yine yemek ve giysi getiren Raziye Ay, dünkü paketinin masada beklediğini, oğluna verilmediğini gördü. Görevliler yeni getirdiklerini de teslim almadı ve “Burada öyle biri yok, bir daha gelmeyin” dedi. O günden sonra Aydın Ay’dan haber alınamadı. Ailenin yaptığı tüm yasal girişimler sonuçsuz bırakıldı. Aile dosyayı canlandırmak için 2009 yılında Batman Cumhuriyet Savcılığı’na yeniden suç duyurusunda bulundu. Başvuru 2010 yılında takipsizlikle sonuçlandı. Takipsizlik kararına karşı 21 Mayıs 2010 tarihinde Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraz da sonuçsuz kaldı. Dosya adliyenin tozlu raflarına terk edildi.”

Ay için adalet arama ve akıbetini bulma mücadelesini sürdüreceklerini vurgulayan Yurtsever şunları söyledi:

“Kaç yıl geçerse geçsin; Aydın Ay için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 150  haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul