İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri/İnsanları 977. hafta eyleminde İhsan Haran’ın akıbetini sordu.
Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde yapılan açıklamada şunlar söylendi:
“977. haftamızda bizimle özdeşleşmiş olan Galatasaray Meydanı’nı kapatan polis bariyerlerinin önündeyiz. Oysa daha dün AYM, 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı yasağını hak ihlali saydı ve mekan seçme özgürlüğünün kategorik olarak yasaklanmasının anayasal haklar bakımından kabul edilemez olduğuna vurgu yaptı.”
Açıklamada eylemlerinin anayasal bir hak olduğu vurgulanarak Haran’ın gözaltında kaybedilişi üzerine şunlar söylendi:
“27 Aralık 1994 tarihinde, köylüleri F. H., Haran Ailesi’nin evine geldi. Onlara 24 Aralık 1994 sabahında, inşaat alanına gelen üniformalı polis memurlarının kimlik kontrolü yaptığı ve ardından İhsan’ı gözaltına alarak götürdüklerini söyledi.
Eşinin gözaltına alındığını öğrenen Nesibe Haran, onun nerede tutulduğunu öğrenmek için Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Savcılığı’na dilekçe vermeye çalıştı. Ancak, yaklaşık bir ay boyunca uğraşan aile, mahkeme önündeki polisler tarafından engellendikleri için bunu başaramadı. Valilik ve emniyet müdürlüğü nezdinde yaptığı başvurular da sonuçsuz kaldı.”
Hukuki tüm çabaların sonuçsuz kaldığı belirtilen açıklamanın devamında şu bilgi aktarıldı:
“JİTEM tetikçilerinden Abdülkadir Aygan’ın 2009 yılının Ocak ayında basına yansıyan ifşaatlarında İhsan Harran’ın Diyarbakır JİTEM’de sorgulandıktan sonra JİTEM Grup Komutanı Abdülkerim Kırca’nın talimatı ile infaz edildiği detaylarıyla yer aldı.Ancak dosyada bir ilerleme olmadı.”
Haran’ın akıbetini sormaya, onun ve tüm kaybedilenler için adalet aramaya devam edileceği vurgusuyla biten açıklamanın ardından bariyerlerle çevrili alana karanfiller atıldı.