Cumartesi Anneleri Ferhat Tepe için adalet istedi

Cumartesi Anneleri 854. hafta eyleminde "Ferhat Tepe için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz!" dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Ağustos 2021
  • 13:15

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medyadan gerçekleştirdikleri 854. hafta eyleminde “Ferhat Tepe için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz!” dedi.

Açıklamada Fehmi Tosun’un kızı Jiyan Tosun’un sunumuyla Ferhat Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe, babası İsak Tepe, kardeşi Ayşe Tepe konuştu. Konuşmalarda Ferhat Tepe için adalet aramaktan ve Galatasaray’dan vazgeçmeyeceklerini vurgulandı.

Zübeyde Tepe 700. hafta eylemlerine saldıranların kendilerini yargılamasını adaletsizlikle birlikte insani olarak “ayıp” olduğunu ifade etti.

Basın metnini Cumartesi İnsanı Zeynep Ceren Boztoprak okudu. Boztoprak Ferhat Tepe hakkında şunları ifade etti:

“19 yaşındaki Ferhat Tepe, Özgür Gündem Gazetesi'nin Bitlis muhabiriydi. Gazetesi, güç sahiplerinin görünmesini, gösterilmesini istemediği olayları görünür kılmayı hedefleyen bir gazetecilik anlayışını savunuyordu. Bu yüzden gazete ve çalışanları ağır baskı ve tehditle karşı karşıyaydı.

Girdiği üniversite sınavının sonuçlarını bekleyen Ferhat, 28 Temmuz 1993 tarihinde şehir merkezindeki evinden gazeteye gitmek üzere çıktı ve bir daha geri dönemedi. Görgü tanıkları onun silahlı, telsizli üç kişi tarafından kaçırıldığını söyledi.

Haberi alan Ferhat’ın DEP Bitlis İl Başkanı olan babası İsak Tepe, Bitlis Asayiş Şube Başkanlığı’na, Emniyet Müdürlüğü’ne, Savcılığa, Valiliğe, OHAL Valisi’ne, İçişleri Bakanı’na ve Başbakan’a başvurarak oğlunun bulunmasını istedi.”

Katlettikleri Ferhat Tepe için İsak Tepe’de fidye istediler

Boztoprak açıklamanın devamında İsak Tepe’yi telefonla arayan bir kişi, oğlunu Türk İntikam Tugayı adına kaçırdıklarını söylediklerini Ferhat’ın serbest bırakılması için de DEP İl Örgütünün kapatılmasını ve 1 milyar TL para istediklerini belirtti. Tepe’nin telefondaki kişinin sesini, dönemin Tatvan 6. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Korkmaz Tağma'ya benzettiğini vurguladı.

Katledilen Ferhat kimsesizler mezarlığında bulundu

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Ailenin başvurduğu kurumlar olayı aydınlatacak, Ferhat’ın can güvenliğini sağlayacak hiçbir işlem yapmadı. 13 günlük ısrarlı bir arayışın sonunda ailesi Ferhat'ın ağır işkence görmüş bedenine Elazığ Kimsesizler Mezarlığı’nda ulaştı. Bir balıkçı tarafından Hazar Gölü’nde bulunan Ferhat, ailesi her yerde onu ararken "meçhul kişi" olarak gömülmüştü.”

 Boztoprak resmi iddianın ise Ferhat’ın yüzlerce km uzaklıktaki Hazar Gölü’ne yüzmeye gittiği ama yüzme bilmediği için de boğulduğu şeklinde olduğunu belirtti.

Zaman aşımı cezasızlık zırhının temel parçası

Ailenin yaptığı tüm başvurular sonuçsuz bırakıldığını belirten Boztoprak Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı delilleri toplamadan, tanıkları dinlemeden, olayı aydınlatacak hiçbir girişimde bulunmadan soruşturmayı kasten zaman aşımına uğratarak kapattığını ifade etti.

AİHM ve Anayasa Mahkemesi’nin Ferhat Tepe için ailenin yaptığı başvuruları ailenin lehine sonuçlandırmasına karşın Türkiye’de bir yargılamanın yapılmadığını anlatan Boztoprak son olarak şu ifadeleri kullandı:

“Kaç yıl geçerse geçsin; Ferhat Tepe için, tüm kayıplarımız için, adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 155 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul