Cumartesi Anneleri: Adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz!

Cumartesi Anneleri, 768. hafta eylemlerinde Agit Akipa ve İbrahim Yıldırım’ın katledilmesine ilişkin dosyanın durumuna dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Aralık 2019
  • 14:18

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 768. haftalarında Agit Akipa ve İbrahim Yıldırım dosyasında süren adaletsizliğe dikkat çekti.

İHD İstanbul Şubesi önünde yapılan eylemde basın açıklamasını gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak okudu. Ocak, “Bu suçların cezasız bırakılması Anayasayı, yasaları, uluslararası sözleşmeleri geçersiz kılarak, ağır ve ciddi insan hakları ihlallerinin tekrarlanmasına neden oluyor” dedi.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen Ankara JİTEM davasını hatırlatan Ocak tanıklara, delillere, belgelere ve kamu görevlilerinin beyanlarına rağmen beraatle sonuçlandığını söyledi.

Ocak, “Bu kararı verenler, verdirenler bilsinler ki kayıplarımıza ilişkin adli bir yargılama süreci sağlanmadığı sürece devletin unutturduğu soruları sormaya devam etme sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Bize yapılan bu kolektif zulmü ifşa etmekten vazgeçmeyeceğiz. Son derece açık ve ağır sonuçları olan ve kimsenin savunamayacağı bu zulme itirazımızı sürdüreceğiz” diye belirtti.

12 Aralık 1991 yılında Şırnak’ın İdil İlçesi’nde kaybedilen Agit Akipa ve İbrahim Demir’in kaybedilmesi ile ilgili dosyada adaletsizliğin sürdüğünü belirten Ocak, “2011 yılında aileler avukatları Tahir Elçi aracılığıyla İdil Cumhuriyet Başsavcılığına tekrar başvuruda bulundu. Savcılık dosyaya ulaşmak için ilgili kurumlara başvurdu. Ancak bütün kurumlar arşivlerinde herhangi bir dosya bilgi veya belgeye rastlamadıklarını bildirdi. Bunun üzerine İdil Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Agit Akipa ve İbrahim Demir’in zorla kaybedilmesi ve dosyayı kaybeden Dargeçit Kaymakamlığı görevlileri hakkında ‘görevi kötüye kullanmaktan’ yeni bir soruşturma başlatıldı. Ancak yürütülen soruşturmalardan herhangi bir sonuç alınamadı” dedi.

Ocak ayrıca, “İbrahim Demir ve Agit Akipa dosyasındaki cezasızlık son bulsun. Onların kaybedilmesine neden olanlar adil bir biçimde yargılansın. İbrahim Demir, Agit Akipa ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten, 69 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Açıklamanın ardından konuşan İbrahim Demir’in kızı Deniz Demir, “Galatasaray’ı bize yasaklarıyla, Tahir Elçi avukatımızdı katlettiler. Katledip yasaklatabilirler ama bizi asla mücadelemizden alıkoyamayacaklar” dedi.

Babası Agit Akipa’nın 28 yıl önce katledildiğini söyleyen Fehmi Akipa da “Burada gördüğünüz Türkiye’nin adaletinin resmidir. Biz mutlaka adalete ulaşacağız. Adalet demeye devam edeceğiz” diye belirtti.

Katledilen Adnan Yıldırım’ın kızı Leyla Yıldırım ve Mecit Baskın’ın oğlu Eren Baskın da dün görülen JİTEM davasına ilişkin konuştular.