Cumartesi Anneleri İsmail Bahçeci’nin akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri 770. eylemlerinde, 24 Aralık 1994 tarihinde İstanbul’da kaçırılarak kaybedilen İsmail Bahçeci’nin akıbetini sordu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Aralık 2019
  • 15:35

Cumartesi Anneleri 770. eylemini gerçekleştirdi. Galatasaray Meydanı’nın yasaklanması nedeniyle İHD İstanbul Şubesi’nin bulunduğu sokakta yapılan eylemde, 24 Aralık 1994 tarihinde İstanbul’da kaçırılarak kaybedilen İsmail Bahçeci’nin akıbeti soruldu.

İHD İstanbul Şubesi Cumartesi Anneleri Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına açıklamayı okuyan Besna Tosun, 2019 yılında yaşanan hak ihlallerinin yarattığı tahribata değindi ve ardından Bahçeci’nin akıbeti sordu. Tosun şunları söyledi:

“İsmail Bahçeci, Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda öğrenciydi. Türkiye Öğrenci Dernekleri Federasyonu başkanıydı. Politik kimliği nedeniyle defalarca gözaltına alındı, ağır işkenceler gördü. 1993 yılından itibaren polis tarafından aranmaya başladı. Bahçeci ailesinin Avcılar'daki evine polis baskınlar düzenledi. Bu nedenle İsmail evden ayrıldı. Kardeşi İsmail'e acil durumlarda kendisine haber ulaştırması için bir arkadaşının işyeri telefonunu verdi. 24 Aralık 1994 tarihinde Bahçeci ailesini telefonla arayan ve kendisini İsmail'in arkadaşı olarak tanıtan bir kişi, İsmail'in siyasi şube polisleri tarafından gözaltına alındığı haberini verdi. Baba Şehmus Bahçeci hemen Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne ve DGM İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Ancak İsmail'in gözaltına alındığı inkar edildi. 24 Aralık'tan sonra Bahçeci ailesinin evine bir daha polis baskını yapılmadı. Kardeşinin İsmail'e telefonunu verdiği arkadaşının işyeri, polis tarafından basıldı. ‘Yakalanan bir örgüt mensubunun üzerinde telefon numaranız çıktı’ denilerek işyeri sahibi gözaltına alındı. Gözaltına alınan M.Y.'nin de içinde olduğu bazı kişiler emniyette sorgudayken ‘Seni de İsmail Bahçeci gibi kaybederiz’ diye tehdit edildiklerini açıkladı”

Dönemin başbakanı Tansu Çiller ve cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in aileden gelen randevu taleplerini kabul etmediğini belirten Tosun, dönemin İçişleri Bakanı Nahit Menteşe’nin aileye “Dua edin de oğlunuz polislerin elinde olsun. Araştırıp size haber vereceğim” yanıtını verdiğini, ancak yanıtın hiç gelmediğini söyledi.

Bahçeci için düzenlenen kampanyalarla konunun uluslararası kamuoyuna taşındığını belirten Tosun, şunları söyledi:

“İsmail Bahçeci'nin gözaltına alındığı kayıtlara geçirilmedi. Bugüne kadar akıbeti ve nerede olduğu konusunda hiçbir bilgi verilmedi. Onu kaybedenlere suçlarını gizleme ve sorumluluktan kaçma imkanı sağlandı. 13 Aralık'ta Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve sanıkları cezasızlıkla ödüllendirilen Ankara JİTEM davasında Bahçeci ailesi de müdahildi. İsmail Bahçeci'nin gözaltında kaybedilişinin 25’inci yılında yargı makamlarını etkin bir soruşturma ve yargılama faaliyeti icrası için göreve çağırıyoruz. İsmail Bahçeci ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten, 71 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğiz.”

Basın açıklamasının ardından İsmail Bahçeci’nin kardeşi Umut Bahçeci, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanyalar ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan ve gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanefi Yıldız da konuşma yaptı.