Çukurova Bölge Hapishaneleri'nde hak ihlalleri raporu

İHD Adana Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Çukurova Bölge Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu'nu şube binasında düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Ağustos 2021
  • 17:53

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana şubesi Hapishane Komisyonu dernek binasında düzenlediği basın toplantısında Çukurova Bölge Hapishaneleri’nde hak ihlalleri raporunu açıkladı.

Raporda yer alan hapishaneler şöyle: Adana/Kürkçüler F Tipi Kapalı Hapishanesi, Adana/Kürkçüler T Tipi Kapalı Hapishanesi, Osmaniye 1 ve 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi, Van T Tip Kapalı Hapishanesi, Kahramanmaraş/Türkoğlu L Tipi Kapalı Hapishanesi, Karabük T Tipi Kapalı Hapishanesi, Bafra T Tipi Kapalı Hapishanesi. Tecride karşı süren dönüşümlü açlık grevinin Çukurova Bölge hapishanelerinde de sürdüğü belirtilen raporda tecride son verilmesi istendi.

Raporda gerçekleşen hak ihlalleri şöyle sıralandı:

“*Ayakta sayım uygulaması uzun yıllardır hapishane idaresinin otorite kurma yöntemlerinden biri olarak kullanılmakta olup en somut kötü muamele örneklerinden biridir. Bu uygulamayı kabul etmeyen mahpusların darp edildikleri ya da disiplin cezalarına maruz bırakıldıkları ise derneğimize yapılan başvurulardan anlaşılmaktadır. Ayakta sayım uygulamasının derhal son bulması biz insan hakları örgütlerinin ortak temennilerinden biridir.

*Daha önceden mahpuslara gerekçesiz ve keyfi bir şekilde bir şekilde kullandırılmayan sosyal ve kültürel haklar, son dönemlerde COVID-19 bahane edilerek kullandırılmamaya başlandı. Kapatılma koşulları altında bulunan bireyler de kapatılma koşulları altında bulunmayan diğer bireylerin sahip olduğu tüm hak ve özgürlüklerin öznesi konumunda olduğundan, mahpusların tüm temel haklarına erişimlerinin sağlanması elzemdir.”

Sağlık hakkı ihlalleri

“*Heyetimizce yapılan görüşmelerde; neredeyse tüm hapishanelerde koğuşların dezenfekte işlemlerinin yapılmadığı, mahpuslara temizlik ve hijyen malzemelerinin verilmediği, Osmaniye T Tipi Kapalı Hapishanesinde mahpuslara sadece avukat görüşü yaparken maske verildiği, infaz koruma memurlarının dışarısı ile temaslı olmalarına rağmen mahpusların yaşam alanı olan oda ve koğuşlara hiçbir tedbir almadan istedikleri zaman girip çıktıkları ve mahpusların tüm eşyalarına dokundukları tespit edildi.

*Görüşmelerde özellikle Kürkçüler F ve T Tipi Kapalı Hapishanelerinde bulunan karantina koğuşlarının çok kirli olduğu, mahpusların bu karantina koğuşlarına girdikleri günden çok sonra kendilerine sadece bir miktar sabun verildiği, Kürkçüler F Tipi Kapalı Hapishanesi karantina koğuşunda hamam böceklerinin olduğu mahpuslarca aktarıldı.

*Mahpusların sağlıklarının korunabilmesi, bulundukları alan ve kendi kişisel temizliklerini sağlayabilmeleri için, acilen temizlik malzemelerinin kendilerine yeterli miktarda ve ücretsiz bir şekilde verilmesi, banyo-tuvalet gibi ortak alanların her gün dezenfekte edilmesi, mahpuslara temasın olduğu durumlarda uygun ortam ve koruyucu malzeme sağlanması, görüşlerin yapıldığı yerlerde mahpusların görüş haklarının ihlal edilmeden görüş alanlarının dezenfekte edilmesi, Türk Tabipleri Birliği’nin öneri ve uyarıları dikkate alınarak görevli tüm personellerin bilgilendirilmesi gerekir.”

*Gerek hapishane revirlerinde gerek hastanelerde, hasta mahpuslar gerçekten tedavi edilmek yerine ağrı kesici gibi geçici ve hastalık belirtilerini önleyici ya da ortadan kaldırıcı ilaçlarla baştan savılmakta ve tedavi hakları engellenmektedir.

*Ağır hasta mahpuslar, hastalıklarının son dönemlerine gelmelerine rağmen tahliye edilmemekte, ATK’nın tahliye kararlarını siyasi tutum izleyerek vermesi, hastane raporlarının Adli Tıp Kurumu tarafından kabul edilmemesi ve verilen raporların, kararların güvenlik gerekçesi ile uygulanmaması da ağır hasta ve hasta mahpusların durumlarının ciddiyetini artırmaktadır.

*COVID-19 gibi bir salgın hastalığın ciddi ve ağır sonuçlar doğurduğu bu dönemlerde ağır hasta ve hasta mahpusların risk grubunda da oldukları göz önünde bulundurularak derhal serbest bırakılmaları ve tedavi haklarının önündeki tüm engellerin kaldırılması gerekir.”