Çocuk istismarına karşı eylemler: “Gör, duy, müdahale et”

Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını "evlendirmesine" tepki olarak protesto eylemleri yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Aralık 2022
  • 09:55

Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını "evlendirmesine" tepki olarak İzmir, Ankara, İstanbul, Adana ve Samsun’da protesto eylemleri yapıldı

İzmir’de çocuk istismarını protesto eylemi Genel-İş İzmir Kadın Komisyonu tarafından, Büyükşehir Belediyesi (Kültürpark 1 No’lu hol) önünde basın açıklaması düzenlenerek yapıldı. Eylemde basın vmetnini Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Mali Sekreteri Serap Yılmaz okudu. Açıklamada Hiranur Vakfı’nda yaşanan çocuk istismarı anlatıldı ve “Gerici ve karanlık zihniyetine karşı bugün sesimizi daha da yükseltmek, bu karanlıkla mücadele etmek zorundayız” denildi.

İstanbul Barosu da “Cinsel saldırı” suçundan açılan davaya müdahil olarak katılma talebinde bulundu. İstanbul Barosu adına Başkan Filiz Saraç, “H.G.K.’nin 14 yaşında, yaşının tespiti için gönderildiği hastanede, yerine teste bir başkasının tabi tutulduğu ve 21 yaşında olduğuna dair rapor düzenlendiği” iddiasıyla ilgili olarak da İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

SOL Parti İstanbul İl Örgütü, Aile ve Sosyal Hizmetler İstanbul İl Müdürlüğü önünde protesto etti. “Çocuklarımız için ayağa kalkalım, laik bir ülke kurma yolunda birleşelim” ve “Tarikat iktidarını gönderelim” yazılı pankart taşınan eylemde “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Cemaat, tarikat kapatılsın”, “Cemaat, tarikat düzenine son”, “Timur Soykan yalnız değildir” sloganları atıldı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana'da gerçekleştirdiği açıklamada “Gör, Duy, Müdahale Et” sloganları atılarak istismara sessiz kalınmaması çağrısı yapıldı.

KESK Samsun Şubeler Platformu Süleymaniye geçidinde yaptığı basın açıklamasıyla küçük yaştaki "çocuk evliliklerini" ve çocuklara yönelik taciz ve tecavüzleri protesto etti. Açıklamaya emek ve demokrasi güçleri de destek verdi.

Ankara’da Kadın Savunma Ağı, Kızılay’da Meşrutiyet Caddesi’nde yolu trafiğe kapatarak yürüyüş yaptı. “Hayatı durduralım, çocukları cemaatlerin ve tarikatların karanlık zihniyetine teslim etmeyelim” diyen kadınlara yoldan geçenler alkışlarla ve kornalarla destek verdi. Kadınlar yaptıkları konuşmalarda MHP Diyarbakır İl Başkanı’nın da istismar suçlusu olduğunu hatırlattı. Kadınlar “AKP iktidardayken hiçbir çocuk güvende değildir” dedi.