İstismara karşı pek çok kentte eylemler

Pek çok kentte çocuk istismarına karşı eylemler gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Aralık 2022
  • 22:30

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki çocuğunu “imam nikahı” adı altında müridine vermesine dönük tepkiler sürüyor. İstanbul, Antalya ve Bursa’da eylemler gerçekleştirildi.

İstanbul’da Fatih Dayanışması’nın çağrısı ile çocuk istismarına karşı eylem gerçekleştiren kadınlar, “Bu ülkede iktidarından yargısına kadar herkes elbirliği ile suç işliyor. Hesap soracağız” dedi.

Kocamustafapaşa Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde “Çocukların düşlerini karanlığa teslim etmeyeceğiz” ve “Tarikatlar kapatılsın çocuklarımızı karanlığa teslim etmeyeceğiz, çocuk istismarına hayır” pankartları taşındı. Tarikat ve cemaatlerdeki çocuk istismarlarının ilk olmadığını ancak son olması için sokak sokak, meydan meydan mücadele edecekleri vurgulanan konuşmada, “Suçu işleyenlerden de ortak olanlardan da hesap soracağız” denildi.

Eylem, sloganlar ile son buldu.

Antalya Kadın Platformu’nun çağrısıyla Attalos Meydanı’nda buluşan kadınlar basın açıklaması yaptı. Kadınlar çocuk istismarının münferit olmadığını, AKP iktidarı döneminde sistematik hale geldiğini vurguladı. Yargının sessiz kaldığını, cemaat ve tarikatların devlet içinde ‘derin’ bağlantılarının olduğunu ifade eden kadınlar, iktidar değişmediği sürece de cezasızlık politikasının süreceğini belirtti.

Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla Fomara Meydanı’nda toplanan kadınlar basın açıklaması yaptı. Kadınlar iktidar eliyle eğitimin dinselleştirildiği bir dönemde tarikat ve cemaatlerin de işlediği suçların hasıraltı edildiğine dikkat çekti. Eğitim Sen Bursa Şubesi’nin her sene okullarda düzenlediği toplumsal cinsiyet temalı resim yarışmasının yasaklanırken bu istismar olayının cezasız bırakılmasının iktidarın karakterini ortaya koyduğu ifade edildi.

Urfa’nın Siverek ilçesinde eylem gerçekleştirildi. Lezgo Parkı’nda yapılan eylemde “Çocuk susar sen susma” pankartı açtı.

HDP Siverek Belediye Meclis Üyesi Aysun Avcıkıran, tarikat şeyhinin henüz 6 yaşındaki kızını 29 yaşındaki müridiyle evlendirdiği, bebeğe gelinlik giydirildiğinin ve yıllarca cinsel istismara maruz kaldığını söyledi.

Avcıkıran, tecavüzü aklayanların, “Bir kereden bir şey olmaz diyenler”, tecavüzcüyle evlendirmeyi çözüm sunanların, “Küçüğün rızası” lafını kullananların da bu suça ortak olduğunu ifade etti. Avcıkıran, demokratik kitle örgütleri olarak failin cezalandırılmasını talep ettiklerini ifade etti.