Kadıköy’de istismara karşı eylem

Kadınlar Birlikte Güçlü, çocuk istismarına karşı Kadıköy’de eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 11 Aralık 2022
  • 20:30

Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla Kadıköy'de bir araya gelen çok sayıda kadın, çocuk istismarına ses çıkardı. Basın metnini Bilen Sevda Köken okudu. Hiranur Vakfı’nda yaşanan istismara ilişkin şunlar ifade edildi:

“Cinsel istismar münferit değil, istisna değil; pek çok “sıradan” ailenin temeli. Çok küçük yaştan itibaren dini nikâhlı evliliğin suç olmaktan çıkarılması, hatta adeta teşvik edilmesiyle ailelerin istismar üzerine kurulduğu bir toplumda yaşıyoruz. Bugün mecliste milletvekiliyim diye oturanlar, o kutsal ailenin 6 yaşındaki çocukların istismarıyla, 14-15 yaşında çocukların hamile kalmasıyla oluşmasını dert etmiyor da yetişkinlerin cinsel yönelimleriyle, rızaya dayalı birliktelikleriyle uğraşıyor. Utanın. 10 çocuktan 4’ü istismara uğrayarak büyüyor bu ülkede. Utanın. Cinsel suçlarda ‘somut delil’ şartını getiren 4. Yargı Paketi’ni çıkaran milletvekilleri yüzünden bu istismarcılar çoğunlukla cezasız kalıyor. İstismarcılar abi, baba, komşu, akraba, amca, dayı, il başkanı, korucu, uzman çavuş. Hala oturmuş ‘LGBTİ+ sapkınlıktır, LGBTİ+ları nasıl yok ederiz’ diye tartışıyorsunuz. Biz varlığımızdan, kimliklerimizden onur duyuyoruz; ama siz “sapkınlık” lafını ağzınıza almadan önce çocuk istismarcılarını aklamak için geçirdiğiniz yasalara, paketlere, içinde fotoğraf çektirdiğiniz, protokol imzaladığınız vakıflara, ailelerinize, il başkanlarınıza, kolluk kuvvetlerinize bir dönüp bakın.”

Açıklamada faillerin yargı eliyle korunduğuna dikkat çekildi ve şunlar vurgulandı:

“Bu beraat kararlarının, serbest bırakılan istismarcıların, istismarcıları kollayan mahkemelerin, üst mahkemelerin listesi sayfalarca uzatılabilir. Sonuç apaçık: Erkekler istismar ediyor, yeri geliyor adına ‘evlilik’ diyor; bu istismara aileler, toplum, dini vakıflar, yargı ve bütün kurumlarıyla devlet ortak oluyor. Bugün 6 yaşında bir çocuğa yapılana karşı sözde açıklamalar yapan siyasiler, dün bu suçun işlenmesini kolaylaştıran, beraat verilmesini mümkün kılan yasal düzenlemeleri bizim onca uyarımıza rağmen meclisten geçiriyor. Suçlusunuz. Hepiniz suçlusunuz. Ve istismarcıların affedildiği bu ülkede hiçbir çocuk güvende değil. Açıkça görüyoruz: Devlet çocukları koruma görevini yerine getirmek bir yana, çocukların güvende olmaması için elinden geleni yapıyor. Ama her çocuğun güvende, eşit, kendi kimliğiyle, özgürce yaşayabileceği bir toplum için mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu da size dert olsun.”