“Cerattepe geçilmez Artvin halkı yenilmez!”

Yeşil Artvin Derneği ve Artvinliler Dayanışma Derneği İstanbul ve Kocaeli’de yaptıkları eylemlerle Cerattepe’nin talanına geçit verilmeyeceğini vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Temmuz 2017
  • 19:12

Danıştay’ın Cerattepe’de maden işletmesi kurulmasına izin veren kararı bugün pek çok ilde Yeşil Artvin Derneği üyelerinin yaptığı eylemlerle protesto edildi.

İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde saat 19.00’da “Cerattepe’ye Adalet! / Artvin STK ve Platformları” yazılı pankartın açıldığı eylemde, Cerattepe’de maden yapma çabalarına karşı 25 yıldır verilen mücadele anlatılarak açıklama başladı. Danıştay’ın 2015’te “maden yapılamaz” yönünde karar vermesine karşın şimdi madene izin verdiğine değinilerek “Ne değişti de Danıştay kararını değiştirdi?” diye soruldu. OHAL baskılarının üzerine bunu gerekçe gösteren Artvin Valiliği’nin de genelgelerle her eylemi yasakladığı vurgulanarak “Son olarak 8 Temmuz’da yapacağımız miting yasaklandı” diye hatırlatıldı.

Danıştay’ın kararının tanınmadığı vurgusunun yer aldığı basın metni, tüm doğa ve insanlık dostları mücadeleye çağrılarak noktalandı. Açıklamanın ardından sloganlarla bitirilen eylemde “Madenci/yalancı şirket Artvin’i terk et!”, “Maden yapma boşuna, yıkacağız başına!”, “Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez!”, “Artvin halkındır halkın kalacak”, “Danıştay sizinse dağlar bizim!” sloganları atıldı.

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde de Artvinliler Dayanışma Platformu’nun çağrısıyla Sabri Yalım Parkı’nda eylem gerçekleştirildi. Eylemde açıklamayı yapan Hasan Çevik, Danıştay’ın geçmiş kararını hatırlatırken, darbe girişiminin ardından AKP’nin ülkeyi OHAL ve KHK ile yönetmesinden fırsat bilinerek, Cerattepe’nin talanı için yargı sürecinin yeniden başlatıldığını ifade etti. Danıştay’ın, koşullarda hiçbir değişiklik yokken talan kararı almasının ve bu karara elle tutulur hiçbir gerekçe göstermemesinin, OHAL düzeninin ve hukuksuzluğun ilanı olduğuna dikkat çekti. “Türkiye’nin en güvenli ili” seçildiği öne sürülen Artvin’de valiliğin “güvenlik” gerekçesiyle aldığı OHAL yasağı kararlarının teşhir edildiği açıklamada, Artvin’in yandaş patronlara kurban edilmek istendiği dile getirildi.

25 yıldır verilen mücadelede, mahkemenin gerekçesiz ve şaibeli kararına bağlı kalmayacaklarını dile getiren Hasan Çevik, “Yaşamı yok eden, gözü dönmüş doğa katliamcılarına karşı Artvin Halkının mücadelesi atarak sürecektir. Bu şanlı direnişe bütün Artvinlileri, çevre dostlarını, ülkenin gerçek yurttaşlarını bekliyor, saygılarımızı sunuyoruz” sözleriyle basın açıklamasını sonlandırdı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Kocaeli