Yargı reformu gibi hamlelerle AKP iktidarı “demokrasi” makyajı yapmaya çalışırken, Temmuz-Ağustos- Eylül 2019’a ait BİA Medya Gözlem Raporu faşist baskı gerçekliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Yargı, basına yönelik devlet terörünün önemli bir silahı haline geldi
Raporda 3 ayda yargının gazetecilere yönelik saldırıları şu ifadelerle aktarıldı:
“Temmuz-Ağustos-Eylül 2019 dönemini kapsayan BİA Medya Gözlem Raporu, 212 gazetecinin ‘Anayasal düzeni hedef almak’, ‘örgüt üyeliği veya propagandası’, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘Devlet kurumlarını aşağılama’ gibi suçlamalarla TCK, TMK, Sermaye Piyasası Kanunu, Bankacılık Kanunu, Atatürk’ü Koruma Kanunu gibi düzenlemelerden hapis istemiyle yargılandığını, bir bölümünün ise mahkum edildiğini gösterdi.
Rapor, dokuzu ‘kayyum’ eylemlerinde en az 13 medya çalışanının gözaltına alındığını, üç gazetecinin (ikisi silahlı saldırı, biri polis şiddeti) saldırıyla yaralandığını ve en az 577 internet haberine Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişim engeli getirildiğini de ortaya koyuyor.”
AKP yandaşı olmayan her gazeteci “suçlu”
AKP yandaşı olmayan her gazetecinin yargılanmaya başlandığı, raporda şu ifadelerle yer aldı:
“İktidar ve yargı, yolsuzluk iddialarını gündeme getiren gazetecilikten sonra şimdi de doğrudan ekonomi haberciliğini hedef almaya başladı: İki Bloomberg çalışanı, gazeteciler Mustafa Sönmez, Merdan Yanardağ, Sedef Kabaş ve serbest gazeteci Orhan Kalkan, ‘ekonomiyi itibarsızlaştırmak’ suçlamasıyla 5’şer yıl hapis istemiyle yargılandı.
Gazeteci Cengiz Erdinç, ‘Finansal Kara Delikler’ yazısında Ziraat Bankası’nın ‘itibarına zarar verdiği’ iddiasıyla ertelemeli 10 ay hapse ve 16 bin 660 TL adli para cezasına mahkum edildi.
Cumhuriyet ve Evrensel gazetelerinin ekonominin eleştirilmesine dair bazı davaları, medya özgürlüğünü değil ticari markayı önceleyen Asliye Ticaret Mahkemeleri’ne gönderildi.”
Raporda gözaltına alınan yargılanan muhabir-gazeteciler sıralanırken Bülent Şık’ın “yasaklanan bilgileri açıklamak” iddiasıyla beş yıl hapisle yargılanıp, bir yıl üç ay hapis cezası aldığı bilgisi de yer aldı.
AKP iktidarı basına yönelik saldırılarını arttırıyor
2018 yılında basına yönelik saldırılarla, 2019’un son üç ayındaki saldırılar şu ifadelerle kıyaslandı:
“2018 yılının tamamında 20 gazeteci TCK’nın 299. Maddesi temelinde toplam 38 yıl 5 ay 4 gün hapis (6 yıl 10 ay 12 günü ertelendi) ve 35 bin TL de adli para cezasına mahkum edilmişti.
Wikipedia’ya 29 aylık sansür
Son üç ayda, internet sitelerinde çıkan en 577 habere Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişim engeli getirildi. Bu dönemde, 7 sosyal medya hesabına engel geldi; bir kitap yasaklandı; 8 ulusal gazete ve televizyon kuruluşu akreditasyon ayrımcılığına uğradı.”
Üç ayda işsiz bırakılan gazeteciler raporda şöyle belirtildi:
“Temmuz-Ağustos-Eylül 2019 döneminde, Demirören Grubu’ndan Türk Medya Grubu’na, Yeni Şafak’tan Cumhuriyet ve Artı Gerçek’e kadar birçok farklı editoryal çizgiden yayın kuruluşu, toplam 31 köşe yazarı, yazı işleri personeli veya çalışanıyla iş akdini feshetti.”