Turkuvaz Medya inşaatında işçi kıyımı

Turkuvaz Medya’nın 5. Levent’te yapılan “Medya Center” inşaatında işçi kıyımı yaşandı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Nisan 2020
  • 18:37

AKP iktidarının yandaş medya tekellerinden Turkuvaz grubunun 5. Levent’te yapımı süren Medya Center inşaatında işçi kıyımı gerçekleşti.

300 bin dönümlük kapalı alan kapasitesine sahip Medya Center'ın inşaatında binlerce işçi çalışıyor. Kalyonculara ait olan ATV, A Haber, Sabah Gazetesi’nin de bağlı olduğu Turkuvaz Grubu’nun yeni merkezinin inşaatını yine Kalyonculara ait GYA Gayrimenkul Yatırım ve İnşaat A.Ş yapıyor. Ana şirkete bağlı çok sayıda taşeron şirket bulunuyor.

Koronavirüs salgınını fırsata çeviren ana firma ve taşeron firmalar yüzlerce işçinin kıdem, ihbar tazminatını ve diğer haklarını vermeden işlerine son verdiler. 

Taşeron firmalar işçilere kendi istekleri ile işten ayrıldıklarına ve tüm haklarını aldıklarına dair belge imzalatıyorlar. İmzalamak istemeyen işçiler üzerinde baskı oluşturuluyor. İşçiler haklarını istediklerinde ise hükümetin aldığı kararı öne sürerek “hiçbir şey veremiyoruz” diyorlar. Bir kısım işçiyi de yıllık izinlerini vererek memleketlerine gönderdiler. Memleketlerine gönderilen işçilerin izin süresi dolduğunda ise iş akitlerinin sonlandırıldığı bildirildi. Karşı karşıya kaldıkları hak gaspını ana firma GYA Gayrimenkul Yatırım ve İnşaat A.Ş'ye ileten işçilere “Bizim hiçbir sorumluluğumuz yok, bütün sorumluluk taşerona ait” yanıtı veriliyor.

Hükümete yakın Kalyoncular ailesi devlet ihalelerinin önemli bir kısmını alan gruplar arasında bulunuyor. Devletin bütün kaynaklarının peşkeş çekildiği 5 inşaat şirketinden birinin de sahipleri. Kalyonculara ait Turkuvaz Medya Grubu’nun yönetiminde Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın kardeşi yer alıyor.

Hükümet ve sermaye işbirliği ile işçilerin hakları gasp ediliyor, her türlü hak ihlali gerçekleştiriliyor. İşçi ve emekçilere ise hakları ve gelecekleri için birlik olmak mücadele etmekten başka bir seçenek kalmıyor.

Kızıl Bayrak / İstanbul