Hürriyet ve bakanlık işbirliğiyle sendikal yetki gaspı

Hürriyet’te sendikal yetki başvurusu çalışan sayısı bahanesiyle reddedilen TGS, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hürriyet’in yetki gaspı için çevirdiği oyuna dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Kasım 2019
  • 14:43

Ekim ayında sendika düşmanlığıyla onlarca çalışanını işten çıkaran Hürriyet’in, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) yetki almaması için Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işbirliği içerisinde çevirdiği oyunlar ortaya serildi.

Bakanlık ve Hürriyet, çalışan sayısını “arttırıp” sendikal yetkiyi gasp etti

TGS tarafından yapılan açıklamada, Ekim ayı çalışan sayılarına göre yetki alma hakkının sağlandığı, fakat bakanlığın, Hürriyet’in çalışan sayısındaki artış iddiasına dayanarak bu hakkı gasp ettiği üzerinde duruldu.

Açıklamada, sendikal yetki almak için başvuru yaptıkları 4 Kasım’dan, bakanlığın başvuruyu reddettiği 11 Kasım’a kadarki sürede Hürriyet’in çalışan sayısında “izaha muhtaç” artış olduğuna, bakanlığın 4 Kasım’daki çalışan sayısını değil, 11 Kasım’da açıkladığı çalışan sayılarını esas aldığına dikkat çekildi. Bakanlığın işyeri çalışan sayılarıyla ilgili her ayın ilk günlerinde yayınladığı raporunu Kasım ayında geç açıkladığının altını çizen TGS, sendikal yetki gaspı için bu oyuna başvurulduğuna işaret ederek bakanlığa şu soruları sordu:

“Her ayın ilk veya ikinci günü yayınlanan aylık raporlar, neden Kasım ayında -tarihinde ilk defa – 11 gün sonra yayınlanmıştır? Bu raporlar OLAĞAN sürecinde açıklanmış olsaydı, Hürriyet’in çalışan sayısı ne olacaktı?

“Bakanlığın yetki tespitimize yanıt verdiği tarih (11 Kasım) ile kamu.turkiye.gov.tr adresinde ‘İşkolu İşyeri Listesi’ ve ‘Sendika Üye Listesi’ raporlarının yayınlanma tarihinin aynı olması sadece bir tesadüf müdür? Bakanlık, yetki talebimize yanıt vermek için aylık raporların yayınlanmasını mı beklemiştir? Eğer öyleyse, bu durum sendikalaşma özgürlüğüne dönük bir kötü niyeti ortaya koymakta mıdır?

“Sendikanın yetki için Bakanlığa resmi yazıyı yazdığı gün olan 4 Kasım’da hala Ekim raporları geçerli iken, Bakanlık neden Kasım ayı raporlarına göre TGS’nin yetki talebine olumsuz yanıt vermiştir?”

45 kişiyi işten çıkarıldı, 100 kişi işe alındı: “Bu 100 kişi gerçek mi?”

TGS açıklamasında, Hürriyet’in çalışan sayısının, ‘İşkolu İşyeri Listesi’nde ve bakanlığın yetki başvurusuna yanıtında farklı olduğuna da yer verildi. “Bakanlık aradaki farkı nasıl açıklamaktadır?” sorusunun sorulduğu açıklamada, iddia edilen çalışan sayısındaki artışın, 45 kişinin sendikal nedenle işten çıkarıldığı anlamına geldiği de belirtildi. TGS’nin bu konuda bakanlığa yönelttiği sorular şöyle:

“Ekim ayında 45 çalışanının işine ‘işletmesel’ sebeple son verdiğini açıklayan Hürriyet, aynı dönemde hangi sebeple 100 yeni çalışanı işe almıştır? Bakanlık, çalışan sayısındaki bu OLAĞANDIŞI değişimi sendikalaşmanın engellenmesine dönük bir hamle olarak görmüyor mu? İşveren, çalışan sayısındaki bu izaha muhtaç artışla birlikte, işten attığı 46 kişiyi sendikal nedenle attığını İKRAR etmiş olmuyor mu? Bu hamlenin sendikalaşmanın önüne geçmek olduğu ve yasadışı olarak değerlendirilmesi gerektiği herhalde Bakanlık tarafından görülecektir.

“Bakanlığın açıkladığı Kasım ayı ‘İşkolu İşyeri Listesi’ne göre Hürriyet’te alınan 100 kişinin dağılımı şu şekildedir: Ankara matbaası 7; İstanbul matbaası 24; Antalya matbaası 7; Adana matbaasına 7; Gazetenin Bağcılar bürosu 55. Sendika olarak yaptığımız araştırmada Hürriyet’e ait yukarıdaki hiçbir işyerine bir kişinin dahi işe başlamadığı tespit edilmiştir. Hürriyet işe aldığını iddia ettiği bu 100 çalışan gerçekten var mıdır? Yoksa kâğıt üzerinde işçi alımı yapılarak TGS’nin hukuken hak ettiği yetki belgesi gayri hukuki olarak gasp mı edilmiştir?”