Ekim-Kasım-Aralık 2019 BİA Medya Gözlem Raporu ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olan 10 Ocak’ta yayınlandı.
Raporun ilk bölümünde, yargılama sürecinde gazeteci cinayetleri değerlendirildi.
Hapis gazeteciler
Raporda “Hapis gazeteciler” ara başlığı altında “Yargı Reformu Birinci Paketi yürürlüğe girmesiyle, ‘İstinaf’ onamasıyla kendilerini hapishanede bulunan 10’a yakın gazeteci, düzenleme ‘Yargıtay’a itiraz yolu’ getirdiği için rapor döneminde tahliye edilebildi” ifadeleri yer aldı.
Raporun devamında 2019’un son üç ayında tutuklanan, serbest bırakılan ve gözaltına alınan gazetecilerin dökümü yer aldı.
Saldırı, tehdit ve engellemeler
“Saldırı, tehdit ve engellemeler” ara başlığı altında “Ekim-Kasım-Aralık 2019 döneminde, dördü askeri operasyon bölgesinde olmak üzere toplam dokuz haberci saldırıya uğradı. İstanbul Büyükada’daki fayton krizini izleyen bir gazeteci polis şiddeti görürken Ankara, Konya ve Iğdır saldırıları, yerel habercilere yönelik şiddet sarmalının sürdüğünü gösterdi” ifadelerinin ardından 2019’un son üç ayında gerçekleşen saldırılar sıralandı.
“Soruşturmalar, Açılan / Süren Davalar, Kararlar” ara başlığının altında uzunca bir dökümün ardından “Hakaret, Kişilik Hakları ve Tazminat Davaları” ara başlığıyla gerçekleşenler aktarıldı.
Raporda iktidarın muhalif basına yeni baskı aracı olarak, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) BirGün, Evrensel, Sözcü ve Cumhuriyet gazetelerine uyguladığı ilan kesme cezalarına yer verildi.
Yasaklamalar, kapatmalar, toplatmalar
Ekim-Kasım-Aralık 2019’da gerçekleşen yasaklama, kapatma ve toplatmalar şu ifadelerle özetlendi:
“İfade Özgürlüğü Derneği, BM 2020 Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizması Kapsamında Hazırlanan Türkiye Raporu ve Tavsiyeler başlıklı raporunda, Türkiye’de erişimi engellenen site sayısının Ekim itibariyle 288 bin 310 olduğunun bildirdi.
Ekim-Kasım-Aralık 2019 döneminde sekiz kitap yasağı, gazeteciye yönelik bir yurtdışı yasağı, bir akreditasyon ayrımcılığı, bir TV ekibine hareket yasağı, üç site haberine sansür, bir haber sansürü yaşandı. İki yıl sekiz aylık Wikipedia sansürü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde mahkum edildiyse de yılı tamamladı.”
Raporun devamında ise yandaş medyanın “habercilik” örnekleri ve bunlara tepkilerin ardından AYM ve AİHM’de medyaya ilişkin davalara yer verildi.
Raporda son olarak ise Faruk Bildirici’nin RTÜK üyeliğinden ihraç edilmesi bilgisi yer aldı.