"Basın özgürlüğü" yok

Expression Interrupted "basın özgürlüğü" konulu raporunda gazetecilere yönelik saldırıların 5 kat arttığı belirtildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Temmuz 2021
  • 13:25

Bağımsız Gazetecilik Platformu (P24) içinde yer alan Expression Interrupted, hazırladığı Mayıs-Haziran ayı İfade ve Basın Özgürlüğü Gündemi raporu yayınladı.

Rapora göre Mezopotamya Ajansı muhabiri Mehmet Aslan ve Temmuz 2016'dan beri hapishanede bulunan gazeteciler Cuma Ulus ve Erkan Acar'ın tahliyesiyle sene başında 87 olan hapishanedeki gazeteci sayısı 65'e düştü.

Tutuklu gazeteci sayısı düşse de medya üzerindeki yargısal baskıların hafiflemediği ifade edilen raporda, Mayıs ayında Covid-19 salgını nedeniyle ilan edilen 17 günlük tam kapanma dönemi haricinde baskıların devam ettiği belirtildi.

Mayıs ve Haziran'ı kapsayan iki aylık sürede 109 gazeteci toplam 51 davada hakim karşısına çıkarken bunlardan dördü hakkında toplam 9 yıl 8 ay 2 gün hapis cezası verildi. En az dört gazeteci hakkında yeni dava açıldı, altı gazeteci hakkında ise soruşturma başlatıldı. En az üç gazeteci de gözaltına alındı.

Rapora göre, Mayıs ve Haziran aylarında en az beş gazeteci sivil kişilerin fiziksel saldırılarına uğradı.

Basına sansür anlamına gelen genelgeyi gerekçe gösteren polisler 1 Mayıs ve 26 Haziran Onur Yürüyüşü esnasında hem göstericilere hem de gösterileri takip etmeye çalışan gazetecilere yönelik yoğun engelleme ve şiddet uyguladı.

AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’ın kendine yönelik saldırı sırasında “nefes alamıyorum” sözü basında “nefes alamıyoruz” diye sembol oldu.

AKP/MHP iktidarı mayıs-haziran döneminde de muhalif gazete ve gazetecileri hedef aldı.

Basın kartı alabilmeyi siyasi saiklere göre belirlenmiş keyfi ve muğlak koşullara bağladığı gerekçesiyle eleştirilen yeni Basın Kartı Yönetmeliği bu dönemde yürürlüğe girdi. Aynı dönemde siyasilerin, özellikle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve iktidar ortağı MHP yetkililerinin gazete ve gazetecileri hedef alan çok sayıda açıklamaları gazetecilerin güvenliğine yönelik endişeleri artırırken sansür ve oto-sansür ortamının derinleşmesine de katkıda bulundu.

Tarfsızlık yalanıyla iktidarın medyadaki sopalarına dönüşen RTÜK ve BİK tarafından Mayıs ve Haziran aylarında Halk TV, KRT TV ve FOX TV RTÜK tarafından idari para cezalarına çarptırılırken Evrensel gazetesine de BİK tarafından beş günlük ilan cezası kesildi. Böylece resmi ilan yayımlama hakkı Eylül 2019'dan beri BİK kararıyla durdurulan Evrensel'in toplam ilan cezası 103 güne yükseldi.