Baroların “boykot”una Yargıtay üyeleri de katıldı

42 baronun ardından 20’ye yakın Yargıtay üyesi de Erdoğan’ın sarayındaki adli yıl açılış törenine gitmeyecek.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Ağustos 2019
  • 11:06

AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın sarayında düzenlenecek adli yıl açılış törenine katılmayacaklarını açıklayan baroların ardından Yargıtay üyelerinden de etkinliğe “boykot” başladı.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, 380 üyeli Yargıtay’da 20’ye yakın üye “bireysel tercihlerle” Saray’daki törene katılmayacak.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Yargıtay üyesi, baroların açıklamasına katıldığını belirterek şunları söyledi:

“Yaklaşık 20 kadar yüksek yargıç törene katılmayacak. Bu örgütlü bir karar değil. Tamamen bireysel olarak, herkesin kendi başına aldığı bir karar. Ben gitmek istemiyorum. Kişisel tercihlerim ve edindiğim hukuk kültürü bunu gerektiriyor. Yürütmenin merkezi olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde adli yıl açılışı yapmak yargı bağımsızlığını zedeler. Yargı bağımsızlığı ilkesi gereği katılmayacağım. Aslında yer de önemli değil. Külliye de devletin bir yeri. Ama bir siyasi partinin genel başkanının gözetimi altında bu törenin yapılmasına karşıyız. Lüks otellere gitmeye de gerek yok. Yargıtay’ın kendi salonu var. Siyasilerin etkisinden uzak bir yerde tören yapılmalı.”

42 baro katılmayacağını açıkladı

Yargıtay Başkanlığı, 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişiminden bu yana, adli yıl açılış törenlerini Erdoğan’ın sarayındaki Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenliyor. 2 Eylül Pazartesi günü yapılacak olan 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni de sarayda olacak. Yargıtay, tören kapsamında Türkiye Barolar Birliği (TTB) ve 79 baro başkanlığına davetiye gönderdi. İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’ın arasında bulunduğu 42 baro yönetimi, Yargıtay’ı eleştirerek Saray’daki törene gitmeyeceklerini açıkladı. TBB ise törene gitme kararı alırken, bu yıl Başkan Metin Feyzioğlu’nun da bir konuşma yapacağını bildirdi. İzmir Barosu, TBB’ye tepki göstererek “Bizi temsil etmiyorsunuz” dedi.

Yargıçlar Sendikası’ndan “boykot”a destek

Yargıçlar Sendikası Yönetim Kurulu da yazılı bir açıklama yaparak, sarayda adli yıl açılış töreni yapılmasını eleştirdi. Burada tören yapılmasının “adeta zorunlu hale getirilmesinin başlı başına bir sorun niteliğinde olduğu” belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Yapılan anayasa değişikliği ile siyasi parti başkanı olabilen Cumhurbaşkanı huzurunda bu tür törenlerin gerçekleştirilmesi, öncelikle ve kesin olarak yargı bağımsızlığı ilkesine aykırıdır. İktidar partisi başkanı ve yürütmenin başı konumunda olması dolayısıyla, Cumhurbaşkanlığı’na ait bir mekânda ve onun katılımı ile toplantının yapılması, orada bulunan hakim ve savcılar yönünden ciddi bir tarafsızlık kuşkusu doğuracak nitelikte olduğu gibi, yürütme ile yargının birlikteliği gibi bir görüntüye neden olacağı için ayrıca sakıncalıdır. Bu yüzden, bu hususları vurgulayarak törene katılmayacaklarını bildiren baroların çekincelerine katılarak, bu konudaki görüş ve yaklaşımlarını destekliyoruz. Yargı ile ilgili tüm temel konuların, yürütme müdahalesinden uzak ve yargı bağımsızlığını zedelemeyecek mekân ve koşullarda yapılması gerektiğini, her kişi ve makamın buna özen göstermesinin zorunlu olduğunu hatırlatarak durumu saygı ile kamuoyunun bilgisine sunarız.”