ÇHD: Yeni adli yılda yine hukuksuzluk yine mücadele!

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi yeni adli yılın açılış günü vesilesiyle yaptığı eylemde, hukuksuzluklarla dolu bir dönemin kapanıp yenisinin başladığını vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Eylül 2014
  • 12:17

Çağdaş Hukukçular Derneği Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde yaptığı eylemle, yeni adli yıla girerken süren hukuksuzluğu protesto etti.

Adliyenin C kapısı önünde 12.30’da toplanan ÇHD üyesi avukatlar alkışlarla eylemi başlattı. Eylemde ilk olarak yeni adli yılın ilk gününün yine hukuksuzluklarla başladığı aktarıldı. Av. Güçlü Sevimli, ÇHD üyesi Av. Sevinç Sarıkaya’nın Esenyurt’ta hakları için eylemdeki işçilerle beraberken Esenyurt Belediye Başkanı ve korumalarının saldırısına uğradığını, Kartal’daki Anadolu Adliyesi’ndeyse çalışanların iş bıraktığını belirterek “Yeni adli yılı hukuksuzluklarla açmış olduk” dedi.

“Suçlarınızı hukukla örtemeyeceksiniz!” ozalitini açan ÇHD üyeleri adına basın açıklamasını ÇHD İstanbul Şube Başkanı Günay Dağ okudu. Geride kalan 10 yılda Özel Yetkili Mahkemeler ve TMK 10. Madde ile toplumun hemen her kesiminden binlerce mağdur yaratıldığını ifade ederek açıklamaya başlayan Dağ, ÇHD olarak ÖYM terörüne son verilmesini sürekli savunduklarını vurguladı.

AKP-cemaat kavgasının su yüzüne vurduğu 17 ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonlarıyla durumun değiştiğini ifade eden Dağ, aninden “adil yargılanma hakkı”, “hukukun üstünlüğü”, “savunma hakkı” kavramlarıyla ÖYM’lerin hedef alındığını söyledi.

Dağ açıklamaya şöyle devam etti: “Yaptığı birçok anti-demokratik uygulamayı, yandaş medyayı da kullanarak, ‘demokratikleşme yolunda atılan adımlar’ olarak göstermekte oldukça başarılı olan AKP iktidarı, özel yetkili mahkemelerin kapatılmasını da allayıp pullayarak, adeta bir devrimmiş gibi sunmaya kalksa da hepimiz biliyoruz ki bu mahkemeleri AKP 12 yıllık iktidarı döneminde istediği gibi kullandı. Bugün kapatması, tamamen bu mahkemelerin kendilerine zarar vermeye başlamış olmasından kaynaklanmaktadır; demokratikleşmeyle hiçbir ilgisi yoktur; AKP’nin amacı 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının üstünü örtmektir.

 

ÖYM kalktı, TMK terörü sürüyor!

Dağ açıklamada ayrıca yeni dönemde hayata geçirilmesi planlanan ‘avukatların dosya incelemesinin kısıtlanması’ uygulamasına ve yeni kurulan Sulh Ceza Hakimlikleri’ne dikkat çekerek “AKP’nin demokrasi ve demokratikleşme gibi bir amacının olmadığını göstermektedir” dedi.

Terörle Mücadele Kanunu’nun kullanımına devam edildiğine vurgu yapan Dağ, “Devrimci ve sosyalist muhalefet için yeni adli yılda da değişen bir şey olmayacağını, keyfi gözaltı ve tutuklama uygulamalarının yeni adli yılda da devam edeceğini tahmin etmek hiç de zor değil” dedi.

F tipi zindanlarda devreye sokulan cam kafesli avukat görüş odalarının avukat-müvekkil gizliliğini ihlal ettiğini belirtirken, bunun, avukatları potansiyel suçlular olarak gören anlayışın ürünü olduğunu ifade etti.

 

Yargı emekçilerine kölelik şartları dayatılıyor

Yargının en önemli sorunlarından birinin de emekçilerin koşulları olduğunu belirten Dağ, yeni adli yılın biriken sorunlarla başladığını söyledi. Bazı mahkemelerin kapatılması, iş ve dosya yükünün artması ve personel eksikliğine değinerek, sürekli fazladan nöbet tutturulduğunu, yoğun iş yükünün sağlık sorunlarına neden olduğunu aktardı. Dağ, yargı emekçilerinin çalışma koşulları ile ilgili olarak şunları  söyledi: “Yargı emekçilerinin insanüstü çabalarının karşılığı verilmediği gibi, her geçen gün yeni mağduriyetlerle karşı karşıya bırakılmaktadırlar. Son yıllarda psikolojik taciz (mobbing) vakalarının arttığı adliyelerde, yargı emekçilerinin bu olumsuz çalışma koşullarında karşı örgütlü-sendikal mücadele yürütmeleri de engellenmekte, sendikal faaliyetlere katılanlar, sürekli baskı ceza ve sürgünlere maruz kalmaktadır.”

 

ÇHD yeni adli yılda da mücadelede

Son olarak, ÇHD’nin yeni adli yılda da mücadeleye devam edeceğini vurgulayan Dağ, şunları belirtti: “Biz Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi olarak, dün olduğu gibi bugün de hukuk eli ile yürütülen devlet terörüne karşı mücadele etmek için mahkeme salonlarında, adliye koridorlarında, karakollarda, cezaevlerinde ve meydanlarda olmaya, hakları için direnen yargı emekçilerinin yanında olmaya devam edeceğiz.”

Açıklamanın okunmasının ardından eylem, adli yılın ilk günü 25 Aralık soruşturmasına takipsizlik kararı verilirken Berkin Elvan ve Ahmet Atakan davalarının hala açılmadığı aktarılarak bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul