ALÇEP başta olmak üzere çok sayıda çevre örgütünün çağrısıyla 20 Temmuz günü saat 18.00'de Demokrasi Meydanı’nda toplanıldı. Eylemin örgütleyicileri ve eyleme katılanların duyurulmasının ardından NAe São Paulo gemisinin getirilmesine karşı mücadele çağrısı yapıldı. Ardından Suruç'ta yaşamını yitirenler için "Unutmayacağız!" denildi.
Eylemin devamında HDP Milletvekili Serpil Kemalbay'a söz verildi. Ülkenin genelinde yaşanan çevre katliamlarına değinen Kemalbay, São Paulo gemisinin sökülmesi durumunda işçilerin, çevre ve toplumun sağlığını ciddi şekilde etkileyeceğini ve izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. Kemalbay sözlerini iki fabrikada birden direnen TPI işçilerinin mücadelesini selamlayarak, dayanışmayı büyütme çağrısıyla bitirdi. Konuşmanın ardından "TPI işçisi yalnız değildir" sloganı atıldı.
Kemalbay'dan sonra CHP İzmir Büyükşehir Belediyesi adına kısa bir konuşma yapıldı. Sonrasında eylemi örgütleyenler adına ALÇEP sözcüsü Özgül Çağlar basın metnini okudu. Basın metninde asbestin tehlikeleri sıralanarak şunlar ifade edildi:
"Kamuoyuna yansıdı, Brezilya donanmasının sattığı orijinal ismi FOCH adlı askeri uçak gemisinin Aliağa’ daki SÖK Denizcilik ve Tic. Ltd. Şti adlı gemi söküm tersanesi tarafından satın alındığını öğrendik. Bu gemi 1960 yılında yapılmıştır, yalıtım malzemesi olarak ve birçok yerinde asbest kullanılmıştır. Fransa’ da birçok nükleer denemeye katılmış, 2017 yılında çürüğe ayrılmıştır. Gemide asbesttin yanı sıra ağır metaller, ağır yağlar, hidrokarbonlar, radyoaktif maddeler, çeşitli vektörler, balast suyu, PCB, PCT, PPB ve bifeniller, kurşun, radyoaktivite, organotin gibi çeşitli zehirli gazlar, daha bir çok insan sağlığını ve çevreyi kirleten canlıların yaşam hakkımızı elimizden alan, biyoçeşitliliği bozan, madde olduğu biliniyor. Biz bunu bu geminin ikizi olan ve 2007 yılında güvenli bir şekilde İngiltere Hartlepool Tersanesinde sökülen Clemenceau’ya ait Greenpeace’in bağımsız bir raporterden aldığı ve gemide yaklaşık 1000 tona yakın asbestli ve sair pek çok tehlikeli madde olduğunu belirten raporundan biliyoruz."
Basın açıklamasının sonunda şu talepler sıralandı ve eylem bitirildi:
-Öncelikli talebimiz, her geminin, üretilen ülkede, kullanan ve kar eden şirket ve devletin bedellerini ödeyerek sökülmesidir.
-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başta olmak üzere vatandaşın yaşam, sağlık ve çevre hakkını korumak ile mesul Bakanlıklar, kamu faydası için tüm tehlikeli malzemelere dair tüm şüpheleri ortadan kaldıracak tüm delilleri talep etmeli ve kamuoyu ile paylaşmalıdırlar.
-Bu Geminin Tehlikeli Madde Envanteri, uluslararası bağımsız gözlemcilerce incelenerek sonuçları kamuoyu ile paylaşılsın. Geminin yaşı ve nükleer özellikleri dikkate alındığında standart IHM denetimi dışında bağımsız uzmanlar tarafından denetimi sağlansın.
-Geminin söküm planı kamuoyu ile paylaşılsın.
-Adı geçen ölüm gemisi, Türk karasularına yolculuğuna başladığı durumda bile, geri gönderilsin.
-Her sene yüzden fazla, tonlarca tehlikeli malzeme içeren gemilerin söküldüğü gemi söküm tesisleri, kapalı kutu olmaktan çıkarılsın, sivil örgütlerin de katılımıyla denetlensin.