DİSK’ten asbestli gemi protestosu

DİSK, Ankara’da Brezilya Büyükelçiliği önünde yaptığı eylemde “Asbestin ve gemi söküm işlemlerinin işçilere, halk sağlığına ve çevreye verdiği zararlara karşı birlikte mücadele edeceğiz!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Ağustos 2022
  • 20:30

DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği, Ankara’da Brezilya Büyükelçiliği önünde eylem gerçekleştirdi. Tonlarca asbest içeren savaş gemisinin Brezilya’dan Aliağa’ya getirilmesinin protesto edildiği eylemde DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün konuşma yaptı.

Geçmişte Fransız donanması tarafından kullanılan ve Eylül 2000’de ismi Nae São Paulo olarak değiştirilip Brezilya’ya satılan savaş gemisi Foch’un Türkiye tarafından açık arttırma yoluyla ve düşük fiyatla satın alındığını belirten Görgün konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Gemi, asbest ve yakıt kalıntıları gibi büyük miktarda zehirli maddeler içermektedir. Bunların ortadan kaldırılması güvenli ve çevreye saygılı bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Geminin 900 ton asbest içerdiği tahmin ediliyor. Ancak ne gemide bulunabilecek zehirli madde miktarı ne de alıcının söküm işleminin gerçek maliyetini hesaplayabilmek için bu bilgiye sahip olup olmadığı kesin olarak bilinmemektedir.”

Nae São Paulo karkasının hurdaya ayrılmasının planlandığı İzmir Aliağa tersanesinin kötü çalışma koşulları, düşük ücretler, yetersiz işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleriyle gündeme geldiğine dikkat çeken Görgün “Türkiye hükümetinin konuyla ilgili açıklamaları yetersiz ve endişe vericidir” dedi.

Daha önce de benzer bir sorun yaşandığını hatırlatan Görgün şu şekilde devam etti:

“Geminin Basel Sözleşmesi’ne uygun şekilde zehirden arındırılmadan Türkiye’ye gönderilmesine karşıyız. Geminin sorumlularının ve gemiyi Brezilya’ya satan Fransa’nın geminin, uygun şekilde elden çıkartılması ve arındırılma sürecinin titizlikle yürütülmesi, halk sağlığına, çevreye ve işçilere zarar vermeden tamamlanması için sorumluluk alması gerekmektedir.

DİSK olarak asbestin yasaklanması ve kalıntılarının doğru şekilde ortadan kaldırılması konusunda açık bir duruşumuz var. Asbestin ve gemi söküm işlemlerinin işçilere, halk sağlığına ve çevreye verdiği zararlara karşı mücadele edeceğimizi buradan tekrar ilan ediyoruz.”

Görgün konuşmasını zehir gemisi Nae Sao Paulo’nun Türkiye’ye gelmesine izin verilmemesini talep ettiklerini belirterek sonlandırdı.