Adana Aladağ’da tarikat yurdunda meydana gelen yangın ve katliamla ilgili davanın karar duruşması bugün görüldü. Mahkeme, yurt müdürü ve yardımcısı, dernek başkanı ve diğer yöneticiler için hapis cezasına hükmetti. Davada yargılanan kamu görevlileri, “ölüme sebebiyet verme” suçundan beraat ederken, “görevi kötüye kullanma”dan ceza aldı.
29 Kasım 2016’da 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği Aladağ yurt yangını davasının karar duruşması bugün Kozan Ticaret Odası’ndaki salonda, 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
10. duruşma öncesinde çocuklarını yitiren aileler ve avukatları, destek veren Eğitim Sen ve Sosyal Haklar Derneği’nin de katılımıyla bina önüne yürüyüş düzenleyerek basın açıklaması yaptı. Av. Can Atalay ve Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan yaptıkları konuşmalarda, faillerin korunmasını, tutuksuz yargılama sürecini ve dinci gericiliğin gençliğe nüfuzunu teşhir etti.
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, sanık avukatları savunmalarını yazılı olarak mahkemeye sundu. Sonrasında aileler ve avukatlarının beyanlarıyla devam eden duruşmada, yurt görevlileri ve tarikata bağlı Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği yöneticilerinin yanı sıra katliamda kamu görevlilerinin sorumluluğuna dikkat çekildi. Aileler, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş’ın da ceza alması taleplerini dile getirirken, avukatlar katliamın yaşanmasında kurumlarıyla birlikte devletin sorumlu olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Yurdun 44 yıl kaçak işletildiği, pek çok eksiğe rağmen yurdun kapatılmayarak cemaatin çıkarlarının korunduğu belirtildi. Kamu görevlilerinin de yangını öngördüğü ve oluşabilecek sonuçlarını görmezden geldiği ifade edilerek “bilinçli taksirle öldürme”den ceza alması gerektiği ifade edildi.
Duruşmada, sanıkların avukatları ailelere “para peşinde oldukları” yönünde ithamlarda bulundu. İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş’ın avukatı Berkay Dikici, MEB’in tazminat ödeyeceği üzerine konuştu. Bu sözlere ve ithamlara tepki gösteren aileler “Canlarımızı aldınız, biz para istemiyoruz, canımızın derdindeyiz” şeklinde adalet beklentilerini dile getirdi.
Kamu görevlilerine ödül gibi “ceza”
Verilen aranın ardından karar için toplanılan duruşmada salonu özel timin de girdiği öğrenilirken, mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme kamu görevlisi sanıkların “ölüme sebep olmak”tan beraatine, “görevi kötüye kullanmak”tan cezalandırılmalarına hükmetti.
Sanıklardan yurt müdürü Cuma Ali Genç’e 11 yıl 1 ay 10 gün, yurt müdür yardımcısı Mahmut Deniz’e10 yıl, dernek başkanı İsmail Uğur’a 12 yıl 2 ay 20 gün ve dernek yöneticisi sanıklara 8 yıl 10 ay 20 gün hapis cezası verildi.
Davada 18 kişi, “birden fazla kişiyi taksirle öldürme ve yaralanmalarına sebep olmak”tan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyordu. Davada 7. duruşmadan itibaren tutuklu sanık kalmamıştı.