Adana’nın Aladağ ilçesinde 11’i çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiği Süleymancılar’a ait yurttaki yangın tedbirlerine ilişkin sahte rapor düzenlendiği ortaya çıktı.
Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif müfettişlerinin, raporu hazırlayan İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Davut Gökçeli ve Aladağ Kaymakamlığı personeli Cihan Ünal hakkında inceleme başlatılmasını talep ettiği belirtildi.
Diken’den Rıfat Doğan’ın haberine göre, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine cevap veren Milli Eğitim Bakanlığı, 11 öğrenci ve bir eğitmenin yanarak can verdiği, Aladağ’daki Süleymancılara ait kız yurdunda 26 Ekim 2015’te da 17 Aralık 2015 ve 26 Mayıs 2016 olmak üzere toplam üç kez denetim yapıldığını belirterek eksik bulunmadığını ve yangın için gerekli tüm önlemlerin alındığının görüldüğünü ifade etmişti.
MEB’in bu yanıtını yalanlayacak rapor ise Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif Müfettişleri tarafından hazırlandı. Müfettişler, MEB’in bahsettiği üç tarihte Süleymancılar’a bağlı yurdu tam olarak denetlemedikleri ve görevlerini ihmal ettikleri gerekçesiyle İlçe Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Davut Gökçeli ve Aladağ Kaymakamlığı personeli Cihan Ünal hakkında ön inceleme ve soruşturma raporu hazırladı.
Raporda MEB’in bu ifadelerini çürüten çok sayıda denetim eksikliğine de yer verildi.
Raporda yurdun 26 Ekim 2015, 17 Aralık 2015 ve 26 Mayıs 2016 tarihlerinde ilçe denetim ekibi tarafından üç kez denetlendiği belirtilerek “26 Ekim 2015 tarihinde yapılan denetimde: Yangın söndürme tatbikatı yapılmadığı, binanın depreme dayanıklılık raporunun bulunmadığı, bölümlerin yerleşim planına uygun kullanılmadığı, yeterli sayıda hizmetli bulundurulmadığı, personel arası iş bölümünün yapılmadığı, internet odası oluşturulmadığı, öğrenci hizmetine sunulmuş ankesörlü telefon bulunmadığı,, depolardaki suların periyodik tahlillerinin yapılmadığı” yönünde tespitler yer aldı.
Yurt müdürlüğü 6 ay sonra yanıt yazmış
Bu eksiklerin giderilmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 1 Aralık 2015 günlü talimat verdiği ve eksikliklerin 20 gün içerisinde giderilmesini isteyerek, söz konusu talimatı muhatap yurt müdürlüğüne 4 Aralık günü tebliğ ettiği ancak yurt müdürlüğünün buna 20 gün içinde cevap vermesi gerekirken, talimata altı ay sonra 24 Haziran 2016 tarihinde cevap verdiği kaydedildi.
Birçok eksiği de görmezden gelmişler
Müdürlüğe eksiklikler hakkında gelişim raporu veren yurt müdürlüğünün raporunda, yangın söndürme tatbikatı yapılması, hizmetli görevlendirilmesi, bölümlerin yerleşim planına uygun kullanılması, yetki belgeli aşçı istihdam edilmesi, personel arasında iş bölümü yapılması internet odası oluşturulması, öğrencilere ankesörlü telefon temin edilmesi şeklindeki eksikliklerin giderildiğine dair herhangi bir açıklama yapmadığı şeklindeki tespitler de müfettiş raporunda yer aldı.
20 gün içinde cevap vermesi gerekirken altı ay sonra yanıt vermişler
Müfettiş raporunda yurt müdürlüğünün Milli Eğitim Bakanlığı ‘Yangın Önleme ve Söndürme Yönergesi’nin 89’uncu maddesi uyarınca yapması gereken yangın tatbikatını ısrarla yapmadığı, yangın tatbikatıyla öğrenci ve personele verilmesi gereken yangın alanındaki davranış eğitimini vermediği, sair diğer eksiklikleri de gidermediği, eksikliklerin giderilmesi için verilen 20 günlük süreye uymadığı, bu yöndeki yazılı talimata altı ay sonra cevap verdiği belirtildi.
Müfettişler: Yurt yönetimi ve kurucu dernek talimatı savsaklamış
Müfettişler “Görüldüğü üzere gerek yurt kurucusu dernek gerek yurt kurucusu dernek yönetimi ve gerekse yurt müdürlüğü müfettiş denetim raporunda belirtilen eksiklikler giderme noktasındaki talimatlarımızı savsaklamış, yerine getirmemiştir” ifadelerine yer verdi.
O yurt kapatılmalıydı!
Müfettiş raporunda dikkat çeken en önemli ayrıntı ise “Israrla gidermediği sabit olan Özel Aladağ Ortaöğrenim Kız öğrenci Yurdu’na kapatma yaptırım uygulaması gerektiği açıktır. Yükümlü Aladağ ilçe Milli Müdürü Mehmet Aktaş ve Şube Müdürü Davut Gökçeli bu yönde etkin bir izleme yapmamış eksikliklerin gidermemekte ısrarlı davranan adı geçen yurda yaptırım uygulanması için il milli eğitim müdürlüğüne herhangi bir bilgi iletmemiştir” yönündeki ifadeler oldu.
Sorumlular hakkında soruşturma talebi
Bu eksikliklerin giderilmesinde kusurları ve görev ihmalleri bulunan Yurt müdürü Cuma Ali Genç hakkında disiplin soruşturması açılması talep edilirken,17 Aralık 2015 ve 26 Mayıs 2016 tarihlerinde yurtta denetim yapan ilçe denetim ekibi üyesi kaymakamlık personeli Cihan Ünal, bu denetim ekibinin başkanı ve ilçe milli eğitim bünyesindeki özel öğrenci yurtları ve sivil savunma hizmetlerinden sorumlu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Davut Gökçeli hakkında disiplin soruşturması ve 4483 sayılı yasa uyarınca ön inceleme yapılması, şube müdürü Davut Gökçeli’nin yurt denetimine ilişkin görev ihmalini inleyecek kontrol görevini yapmayan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş hakkında disiplin soruşturması yapılması gerektiği müfettiş raporuna yansıdı.
İlçe milli eğitim müdürü, topu il milli eğitime attı
Hakkında soruşturma talep edilen İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş, verdiği ifadede topu il milli eğitim müdürlüğüne atarak şunları söyledi: “Gelişim planları istenmiş, bu gelişim planları il milli eğitim müdürlüğüne ulaştırılmıştı. Ulaştırdığımız gelişim raporlarında giderileceği belirtilen eksikliklerin giderilmesinin 20 günlük süre içinde giderilmediği açıktır. Bu nedenle il milli eğitim müdürlüğünün kendiliğinden harekete geçerek, özel öğrenci yurtları yönetmeliğinin 45. maddesindeki yaptırımları uygulaması gerekirdi. Keza özel öğrenci yurtlarının açılması kapatılması işlemleri il milli eğitim, valilik, bakanlıkça yapılmaktadır.”
Aldıkları beyanlarla denetim raporuna ‘Tedbirler alınmıştır’ yazmışlar!
İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Davut Gökçeli de ifadesinde 17 Aralık 2015 ve 26 Mayıs 2016 tarihlerinde yaptıkları her iki denetimde de “Yangına karşı tedbirler alınmıştır” yazdıklarını itiraf ederek “Yangın tüplerinin varlığı ve kullanım sürelerinin geçmediği, yangın merdivenin mevcut olduğu, yangın talimatnamesinin ve yangın ekiplerinin kurulduğu, ilk yardım ekibi, kurtarma ekibi, söndürme ekibi vb. gibi yangın kaçış yollarını gösterir yönlendirici levhaların var olduğu, sorduğumuzda yangın tatbikatının yapıldığının beyan edilmiş olmasıdır. Bu tespit ve beyanlar karşısında biz de yangın yönünden gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığına dair denetim forumundaki ‘Denetim tedbirleri alınmıştır’ anlamına gelen ‘EVET’ hanesini işaretledik” dedi.
Gökçeli, yurdun eksikliklerin giderilmesi konusundaki verdikleri talimatı savsakladığını da kabul etti.
Müfettişler ayrıca yurtta izinsiz personel çalıştırıldığı ve yurdun açılış iznine aykırı faaliyette bulunduğu tespitlerinde bulundu.
Raporda Ünal ve Gökçeli’nin gerçeğe aykırı şekilde rapor hazırlandığı belirtilerek denetimle ilgili şu ifadelere yer verildi: “Özel Aladağ Ortaöğretim Kız Öğrenci yurdunda 17 Aralık 2015 ve 26 Mayıs 2016 tarihlerinde denetim yapan ilçe denetim ekibi üyesi Aladağ Kaymakamlığı personeli Cihan Ünal ile bu denetim ekibinin başkanı İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Davut Gökçeli’nin yurt yanığın tatbikatı yapılmadığı halde yangına karşı gerekli tedbirlerin alındığı şeklinde rapor düzenledikleri…”
Sahte rapor hazırlanmış
Raporun sonuç bölümünde “Gökçeli ile Ünal’ın yurtta yangın tatbikatı yapılmadığı halde yangına karşı gerekli tedbirlerin alındığı şeklinde rapor düzenledikleri iddiasının değerlendirildiği şekliyle doğru olduğu bu eylemin 5237 sayılı yasanın 204/2. Maddesinde görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi gerçeğe aykırı olarak düzenleyen kamu görevlisi… cezalandırılır” şeklinde tanımlı suç olduğu” ifadelerine yer verildi.
Suç duyurusu istendi
Kaçak yurdun Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’nin 45’inci maddesi doğrultusunda sürekli kapatılarak yurt müdürü Cuma Ali Genç’in görevlendirme onayının iptal edilmesini isteyen müfettişler ayrıca yurt kurucusu Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği hakkında belirtilen gerekçelere dayalı olarak Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yapılması yönünde talepte bulundu.
Müfettişler belirtilen gerekçelerle Aktaş, Gökçeli ve Ünal hakkında 4483 sayılı yasa uyarınca soruşturma izni verilmesini talep etti.
Konuyu yakından takip eden ve yangında çocuklarını kaybeden bazı ailelere hukuki olarak yardım eden Sosyal Haklar Derneği inceleme raporuna ilişkin Diken’e şu açıklamayı yaptı: “Dava sürecinde ortaya çıkan inceleme raporunun önemli bir detayı ortaya çıkardı. Mahkeme sürecinde soruşturmaya bürokratların ve bazı yerel siyasetçilerin de dahil edilmesi ve gerekli cezaları almaları konusunda girişimlerde bulunacağız. Ailelerin talebi de bu yönde ve yangında sorumluluğu olan herkesin cezalandırılmasını istiyor, ancak bu şekilde başka Aladağlar’ın yaşanmasının önüne geçeriz diyorlar.”