Aladağ’daki tarikata bağlı yurtta 12 kişinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili davada tutukluluğu devam eden yurt müdürü ve dernek başkanı da tahliye edildi.
Kozan Ticaret Odası’ndaki toplantı salonunda görülen duruşmaya tutuklu sanıklar yurt müdürü Cuma Ali Genç ve yurdun bağlı olduğu Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur’un da aralarında olduğu kimi sanıklar ve müşteki ailelerle avukatları katıldı.
Duruşmada mütalaasını sunan savcı, son bilirkişi raporunu göz önüne alarak katliamda “tali kusurlu” oldukları iddia edilen iki tutuklu sanık Cuma Ali Genç ve İsmail Uğur’un denetimli serbest bırakılmasını istedi. Savcı bu isteminde, rapordaki suçlamaya dair sanıkların tutuklu kaldıkları sürenin yeterli olduğunu savundu. Savcı ayrıca dava dosyasının, Aladağ eski Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer hakkında açılan dava dosyasıyla birleştirilmesi talebinde bulundu.
“Rapora göre, katliamda asli kusurlu yok!”
Savcının mütalaasının ardından katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve avukatları söz aldı. Katliamda sorumluluğu bulunanların serbest bırakılmaması gerektiğini savunan aileler, tüm sorumluların cezalandırılmasını istedi. Avukatlar da bilirkişi raporuna değinerek katliamda asli kusurlu bulunmamasına dikkat çekti. “Peki bu çocukların sebebi kim? Asli kusurlu tayin edilmeden bu mahkeme sonlandırılamaz. Böyle bir rapor ne hukuka ne de vicdana sığar. Mahkemenin buna ortak olmaması gerekir” diyen Av. Can Atalay, yangının yayılmasına ve katliama yol açan etkenlerin giderilmemesinde sorumluluğu bulunan devlet yetkilileri ve iki tutuklu sanığın “tali kusurlu” sayılmasını eleştirdi.
Duruşmanın devamında beyanda bulunan sanık avukatları ise suçu TEDAŞ’a atarak yangının TEDAŞ’ın sorumluluğundaki elektrik panosundan çıktığını ileri sürdü. Sanıklar suçsuz olduklarını iddia ederek beraat talebinde bulundu.
“Devlet yok, adalet yok”
Mahkeme heyeti savcının talepleri doğrultusunda kararını açıkladı. İki tutuklu sanığın yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartlarıyla tahliyesine karar veren heyet, dava dosyalarının birleştirilmesi talebini de kabul etti.
Mahkeme heyetinin kararını aileler “Devlet yok, adalet yok” diyerek tepkiyle karşıladı.