AKP şefinden "finansal alternatif" açıklaması

Sermayeye ve piyasalara güven verme çabası güden Saray rejiminin yeni düzenlemelerinin "örtülü faiz artışı" olduğu yorumu yapıldı. İktisat yazarları, kamusal kaynakların yağmalanacağı, krizin derinleşeceği uyarıları yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Aralık 2021
  • 22:15

AKP şefi Tayyip Erdoğan bugün Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada ekonomideki gidişata dair yeni "önlem" aldıklarını açıklayarak yaptıkları düzenlemeleri duyurdu.

Sermayeye ve piyasalara güven verme çabası güden AKP şefi, "Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisinden ve kambiyo rejiminden en küçük geri adım atmaya ne niyeti ne de ihtiyacı vardır" ifadeleriyle sermayeye herhangi bir sınırlama getirmeyecekleri temennisini tekrarlamayı ihmal etmezken, ayrıca TL varlıklara yönelimi teşvik etme adına uygulayacakları düzenlemeleri şöyle ifade etti:

"Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz.

Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.

Bu yeni araç şöyle işleyecektir; insanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak.

Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verilecek.

Kar payı üzerinden yapılan vergilendirme caydırıcı hale gelmişti. Şirketler tarafından yapılacak temettü ödemesi üzerindeki stopajı yüzde 10’a indiriyoruz.

Yatırım fon ve ortaklıklarının kazançları kurumlar vergisinden istisna olmasına karşılık, diğer fon ve ortaklıklardan elde edilen kar paylarının iştirak kazançları istisna kapsamı dışındaydı. Bu farklılığı da ortadan kaldırıyoruz.

KGF desteğiyle uzun vadeli istihdamı koruma ve geliştirme öncelikli işletme kredileri verilecektir.
Proje bankacılığı konusunda, atılan adımlar hızlandırılacaktır."

AKP şefinin açıklamaları piyasalarda olağan dışı bir tepkiye yol açarken, dolar/TL ve euro/TL yüzde 20'leri aşan düşüş gösterdi. Burjuva ekonomistlerin yorumları ise alınan kararın örtülü faiz arttırımına denk düştüğü yönünde olurken, bunun faiz arttırmaktan bir farkı olmadığı ileri sürüldü. Bunun yanı sıra kimi iktisat yazarları, kamudan yapılacak finansmana ve yağmaya dikkat çekti. Ayrıca krizin derinleşeceği yorumu da yapıldı.