Suruç’ta katledilenler anıldı

Suruç katliamında yaşamını yitirenler katledilişlerinin 55. ayında yapılan oturma eylemi ile anıldı. Hesap sorma çağrısı ve adalet talebinin öne çıktığı eyleme HDP, HDK, ESP üye ve yöneticilerinin yanı sıra gençlik örgütlerinin temsilcileri katıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Şubat 2020
  • 22:28

Suruç katliamında yaşamını yitirenler katledilişlerinin 55. ayında yapılan oturma eylemi ile anıldı. Hesap sorma çağırısı ve adalet talebinin öne çıktığı eyleme HDP, HDK, ESP üye ve yöneticilerinin yanı sıra gençlik örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Eylemde ilk olarak Suruç’ta yaşamını yitiren Cemil Yıldız’ın eşi Sultan Yıldız bir konuşma yaptı. Yıldız "Canlı bombalı bir saldırı olabileceğine dair istihbarat varken saldırı neden engellenemedi?", "Katliamı gerçekleştiren Abdurrahman Alagöz'e kim ya da kimler yardım etti?", "33 canımızı kaybetmemize neden olan ihmaller zincirinde kimlerin sorumluluğu vardı?" sorularının yanıtlanmasını istedi. Sultan Yıldız, "Biz Suruç için istediğimiz adalet talebini Gezi'de ölümsüzleşenler için de istiyoruz" sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Eylemde HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da bir konuşma yaptı. Şık katliama ve yargı sürecine değinen konuşmasında şunları söyledi: "Türkiye'de tüm siyasal tarih boyunca her karanlık suikastın, kanlı katliamın ardından fail olarak hepimizin aklında hep aynı adres geliyor, o da devlet. Bu dediğimden, 'Suruç katliamını AKP iktidarı yaptırdı' sonucu çıkarmayın diyorlar. Tamam çıkarmayalım da o zaman şu soru meşru değil midir; ele geçen sanıkların yargılanıyormuş gibi yapıldığı bir davada neden ailelerin gerçek faillerin bulunması konusundaki soruları yanıtsız bırakılıyor? Neden avukatların talepleri karşılanmıyor? Eğer ki AKP iktidarının sorumluluğu yok ise hukukun evrensel normlarını işleten bir yargı ile buyurun gerçek failleri ortaya çıkaralım. Ama benim şüphem yok ki, bu yapılmayacak. Çünkü, biz gerçek failin kim olduğunu, katliamda imzası olanlara yol verenlerin kimler olduğunu ve bu berbat iktidarlarının ömrünü uzatmak için bunları yaptığını gayet iyi biliyoruz"

Ahmet Şık’ın ardından HDK eş sözcüsü ve gençlik örgütleri temsilcileri de söz alarak katliamın hesabının sorulması ve adalet mücadelesinin büyütülmesi çağırısı yaptılar.

Konuşmalardan sonra katliamda yaşamını yitirenler için 33 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Eylem, "Katillerden hesabı gençlik soracak", "Suruç'un hesabı sorulacak" sloganları atılarak bitirildi.