Suruç davasına katılım çağrısı yapıldı

Suruç İçin Adalet Platformu İstanbul Barosu Kültür Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısıyla, 7 Ağustos’ta Hilvan’da görülecek olan Suruç davasına katılım çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Ağustos 2019
  • 17:37

Suruç İçin Adalet Platformu bugün Taksim’de bulunan İstanbul Barosu Kültür Merkezi’nde Sosyal Haklar Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Asrın Hukuk Bürosu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ile birlikte basın toplantısı düzenledi ve 7 Ağustos’ta Hilvan’da bulunan Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek Suruç duruşmasına katılım çağrısı yaptı.

Toplantıda ilk sözü Suruç İçin Adalet Platformu adına Av. Sezin Uçar aldı. Katliamın failleri hakkında bir şey yapılmadığını hatırlatan Uçar davanın takipçisi olmayı sürdüreceklerini vurguladı.

Uçar’ın ardından söz alan Av. Gökhan Soysal basın açıklamasını okudu. Soysal, 20 hukuk örgütünün çağrıcısı olduğu, binin üzerinde kurdukları platform ile tüm zorluklara rağmen adalet mücadelesini yürüttüklerini vurgulayarak, iğneyle kuyu kazarcasına katliam faillerinin yargılanması için mücadele etmeye devam ettiklerini ifade etti.

Mahkeme heyetinin katliamın siyasi sorumlularını dosyadan uzak tutmaya çalıştığını ifade eden Soysal, taleplerini şöyle sıraladı:

“* Katliamla irtibatı çok açık olan ve mahkemede tanık sıfatıyla ifadesi alınan Abdullah Ömer Arslan’ın yargılanabilmesi için hakkında suç duyurusunda bulunulmalıdır.

* Davanın mahkeme önüne getirilmeyen sanıkları Deniz Büyükçelebi ve İlhami Balı hakkında yakalama kararı infaz edilmelidir. Bugüne kadar bu karara aykırı hareket edenler hakkında suç duyurusunda bulunulmalıdır.

* Dosyanın sanıklarından Yakup Şahin’in yüz yüzelik ilkesi gereği mahkeme huzurunda bizzat dinlenilmesi için hazır edilmelidir.

* Yargılamalar olağan haliyle devam etmeli, duruşmalar hapishane kampüsünde değil, Urfa Adliyesi’nde görülmelidir.

* Demokratik Suriye Güçleri tarafından yargılaması yapılan, İstanbul IŞİD ana davasında örgütün lideri pozisyonundaki İlyas Aydın’ın ifadelerinin dosyaya celbi sağlanmalıdır.

* Katliam öncesi ve sonrası tüm kamera görüntüleri kesintisiz bir şekilde dosyaya getirilmelidir.

* Katliama ilişkin açılan tüm davalar ana davada birleştirilmeli, katliamda sorumluluğu olan kamu görevlilerine sağlanan yargı zırhı kaldırılmalıdır.

* Katliamın kamu görevlisi tüm failleri hakkında insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında soruşturma başlatılmalıdır."

Açıklamanın ardından söz alan Demokrasi İçin Hukukçular’dan Av. Yıldız İmrek, Suruç Katliamı’nın katliamlar zincirinin başlangıcı olduğunu belirterek bu tür davalarda kamuoyunun duyarlılığının davanın sonuçlanması için önemli olduğunu ifade etti.

ÖHD adına konuşan Av. İbrahim Bilmez adalet vurgusu yaparak “Gerçeğin ortaya çıkmasını sağlarsak bu tür katliamların önüne geçmiş oluruz” dedi.

Sosyal Haklar Derneği avukatı Akçay Taşçı’nın konuşmasından sonra söz alan İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri bu davanın müdahili olmak istediklerini, ama taleplerinin reddedildiğini belirtti. Yine de davanın takipçisi olduklarını belirten Yoleri, insanlığa karşı suçların tekrar etmemesi için hakikat ve adalet mücadelelerinin hiç bitmeyeceğini ifade etti.

Asrın Hukuk Bürosu’ndan avukat Özgür Erol, avukatların iğneyle kuyu kazdığını ve davanın sonuçlanması için toplum desteğinin gerekli olduğunu vurguladı.