Halitağa’da Suruç eylemi: Suruç’u unutma unutturma!

Suruç Katliamı'nın 4. yıldönümü nedeniyle Kadıköy Halitağa Caddesi'nde yapılan eylemde, "Suruç için adalet" istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Temmuz 2019
  • 18:56

Suruç’ta katledilenler katliamın dördüncü yılında Kadıköy’den yola çıktıkları Halitağa Caddesi’nde yapılan eylemle anıldı.

Saat 18.00’de başlayan oturma eyleminde “Suruç için adalet herkes için adalet!”, “Unutursak kalbimiz kurusun” pankartları yere serilirken, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı.

Suruç Aileleri İnisiyatifi adına basın açıklamasını Vatan Budak’ın babası Murat Budak okudu. Suruç’ta katledilenlerin Kobanê’ye oyuncak götürmek, sağlık ocağı yapmak için yola çıktıklarını belirten Budak, ancak Kobanê’yi yıkıma uğratan IŞİD eliyle bir katliam gerçekleştirildiğini ifade etti.

“Aydınlatılmayan her katliam yenisine davetiyedir” dediklerini ve Suruç Katliamı’nın gizlilik kararı ve yargı oyalaması ile gizlendiğini bu yüzden Ankara vb. katliamlarla bu saldırıların sürdüğünü söyledi. Mahkeme sürecindeki oyalamayı teşhir ederek bu duruma tepki gösteren ailelerin karşılaştığı dava ve tutuklama saldırılarını teşhir etti.

Dava sürecinin geldiği aşamayı aktaran Budak, sadece iki polisin yargılanmasına tepki göstererek “Katliamda sorumluluğu olan herkes yargılansın” talebini yineledi. “Bu katliamı planlayanlar tarihin adaletiyle karşılaşacaklar, hesap verecekler, hesap soracağız” dedi. IŞİD’i koruyup kollayanların da er geç yargılanacağını vurguladı.

Suruç yaralısı Koray Çalışkan, Suruç’ta gerçekleştirilen katliamın sadece IŞİD ile sınırlı olmadığını söyleyerek siyasi iktidarın katliamdaki rolüne dikkat çekti. Suruç’ta ölümsüzleşenlerin mücadelesini sürdürmenin önemine vurgu yaparak “Ne tek kalmaktan ne gözaltına alınmaktan ne tutuklanmadan korkuyoruz” dedi. 33’lerin düşlerini gerçekleştirmek ve bütün katliamların hesabını sormak için mücadeleyi sürdüreceklerini ve kazanacaklarını söyledi.

Eylemde, Suruç ailelerinin avukatı olan ve bugün tutuklu bulunan Can Tombul’un mesajı okundu. Katliamın davasını takip ettiği ve gerçekleri ortaya çıkarmaya çalıştığı için iktidarın hedefi haline gelerek tutuklandığını söyleyen Tombul, buna karşın mücadeleye devam ettiklerini belirtti.

SGDF Eşbaşkanı Alev Özkiraz da adalet mücadelesini sürdüreceklerini vurgulayarak saat 19.00’da gençlik örgütlerinin Suruç için Süreyya Operası önünden başlatacağı yürüyüşe çağrı yaptı.

CHP Milletvekili Onursal Adıgüzel, HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katliamı ve siyasi iktidarın katliamdaki rolünü teşhir eden konuşmalar yaptı.

Son olarak Şair Yaşar Miraç Suruç şehitleri için yazdığı şiirini okudu. “33 düş yolcusunun” isimleri tek tek sayılarak “Yaşıyor!” sloganıyla eylem sonlandırıldı.

Eylemde “Suruç için adalet herkes için adalet!”, “Suruç’u unutma unutturma!”, “Katillerden hesabı gençlik soracak!” sloganları atıldı. 

Eylemin ardından yürüyüşle Süreyya Operası’nın önüne geçmek isteyen kitlenin önü polis barikatıyla kesildi. Polis plastik mermiyle saldırdı. Bir süre sonra kitle ara sokaktan Süreyya Operası’na doğru geçti.

Kızıl Bayrak / İstanbul